Овцевъди и козевъди заявяват от днес de minimis с три ставки – 7, 14 и 47 лева

Указанията за помощта за подписани от зам.-министър Цветан Димитров и изпълнителния директор на фонда Живко Живков

овцевъдиОт днес, 19 юли, овцевъди и козевъди в страната заявяват подпомагане по държавната помощ de minimis. Крайният срок на заявяването е до края на юли за животновъдите извън засегнатите от чума по дребните преживни. За тези от областите Ямбол и Бургас последната дата на заявяване е 31 август. Причината за удължения срок при тях е „че не се знае накъде ще тръгнат нещата“, поясниха за Агро Пловдив от фонда.

В указанията за прилагане на помощта е посочено, че животновъдите от двете засегнати от болестта области ще получат подпомагането до 5 работни дни след подаване на заявлението. 

За животновъдите от другите области в страната крайният срок за превеждане на средствата е 10 август. 

Ставките по de minimis са 3. Овцевъдите и козевъдите извън областите Бургас и Ямбол ще получат по 7 лева за овца/майка и коза/майка. 

На животновъдите, чиито стопанства са в една от седемте общини с огнища от чума, а именно Болярово и Елхово в област Ямбол, и Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево в област Бургас, ще бъдат изплатени по 47 лева de minimis за овца/майка и коза/майка. Помощта е за пропуснати ползи.

На животновъдите в общините Ямбол, Стралджа и Тунджа се полагат 14 лева на овца и коза – майки заради едноседмичната забрана да продават сурово мляко. 

На животновъдите от засегнатите райони ще бъдат раздадени общо 2 067 710 лева.

Указанията вчера са подписани от Цветан Димитров, който все още тогава е бил зам.-министър и от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков. 

 Общият размер на de minimis за овцевъди и козевъди е 8 247 336 лева.

Общият размер на предоставените на един земеделски стопанин и за едно и също предприятие помощи „де минимис“ не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три бюджетни години (2016 г. – 2018 г.). Помощта се предоставя за покриване на част от производствените разходи за отглеждане на една овца-майка и/или коза-майка.

Leave a Comment