Защо, Бойко, защо?

Млякото, което премиерът не можа да понесе

Млякото, което премиерът не можа да понесе

Премиерът Бойко Борисов проби защитата на ръководството на земеделското министерство съвсем отвътре и изуми не само животновъдния бранш, но и всички, заети със селско стопанство. С едно решение той удари стената и крепостта падна под изумените погледи на всички в земеделието. Стана ей така, като едно щракване с пръсти. Дори и протестиращите се учудиха и стъписаха.

Какви политики са били в главата на премиера малцина знаят. Нима протестът на по-малко от хиляда души го е уплашил? Да не би да е видял оставката на правителството в локвата с мляко пред Министерския съвет? Да беше попитал Орешарски как се устоява с крива усмивка на протести в продължение на месеци. Да беше попитал Порожанов дали точно Възелова и Праматаров стоят в дъното на чумата и 800-те хиляди изчезнали овце. Да беше поговорил със Синапов колко овцевъди и козевъди представлява Симеон Караколев и дали този бранш е по-голям от бранша на говедовъдите, които прецениха, че нямат основание да участват в протеста, въпреки че бяха поканени да се включат. 

Че кой не иска повече пари? На кого му стигат? Цяла България страда за Странджа, чиито животновъди наистина трябва да бъдат подкрепени, за да може поне парите да са им някаква утеха. 

Но да се изпълняват под натиск кадровите условия на протестиращите е недемократично своеволие на премиера, нищо че е начело на държавата. Освен това нима чичо Стоян и Пенка сред протестиращите знаят кой е Праматаров, Възелова, че и дори Цветан Димитров? Разбира се, че тези имена са посочени от някой, чието желание вчера бе изпълнено. 

Браво на бързата реакция на тези 21 организации, които се обявиха срещу кадровата намеса на премиера! Сред тях са животновъдни и млекопреработвателни сдружения. Тяхното открито писмо е в защита на автономността на земеделските политики и на освободения вчера Георги Праматаров, чиито отговорности касаят всички в земеделието. 

Днес говедовъдите от Хасково също обявиха, че ще протестират за това, че най-големият бранш в животновъдството – говедовъдният, е пренебрегнат.  

Не си ли даде сметка Бойко Борисов, че земеделието е огромно и не е само това езерце със знамена пред сградата на правителството. Само хората, които се занимават с този тежък труд, имат право да уволняват висши чиновници! Те, не премиерът, нищо че и той отглежда животни. 

Leave a Comment