Празнуваме пророк Илия – повелителят на природните стихии

свети пророк ИлияДнес Православната църква тачи свети пророк Илия – старозаветникът, който е живял девет века преди Иисус Христос. Християните са издигнали много храмове на светеца, когото създателят обичал толкова много, че вместо смърт му изпратил огнена колесница, която го отнесла на небето.

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.

Днес не се работи, а се празнува с леко и чисто сърце.

Името Илия значи крепост на вярата.

Легендата за светеца говори, че той е заключил небето и три години и половина не паднала капка дъжд. Причината на гнева му била лъжовната вяра на цар Яхав и царица Йезавел, които се кланяли на идола Ваал и заповядали на народа си да го почита. След като пророкът спрял дъжда, той бил напътен от Бог да отиде край река, където враните му носели всеки ден храна.

Бедствието пресушило изворите и реките, и настанал глад. Тогава Бог посъветвал Илия да намери подслон при вдовицата в Сарепта Сидонска. Когато тя го поканила в дома си, маслото в делвата и брашното за хляб никога не свършили. Илия дори възкресил сина на вдовицата, когато той умрял от болест.

Пророк Илия върнал дъжда, когато пренесъл жертвеник пред очите на царя и неговите жреци. Като видели силата на неговия Бог хората повярвали и спрели да се кланят на идола Ваал.

Илия пророкувал 25 години и край река Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

У нас наричаме пророка Господар на небесните природни стихии – градушки, гръмотевици, светкавици.

Старите българи са вярвали, че ако не почетат светеца на празника му с курбан, той може да заключи небесната влага и три години да не падне дъжд. Затова на Илинден обикновено се коли голямо мъжко животно – бик, вол или овен. Селото се събира на поляна под дървета и там в казани приготвят курбана. Свещеникът извършва водосвет и освещава гозбата. Със светена вода той ръси наоколо, за да няма суша през лятото. Във всеки дом по традиция се коли най-старият петел на небесния светец.

Днес се чества също Илинденско-Преображенското въстание, което избухна преди 114 години (1903 г. 2 август – Илинден по стар стил).

Имен ден имат Илиан, Илиян, Илияна, Илия, Илка, Илко, Ильо.

Leave a Comment