Дезинфекцират против чума пътища и паркинги в област Пловдив

земя край магистралаОт днес започва обеззаразяването на пътната инфраструктура в област Пловдив с дезинфекционния препарат „Виркон S“. Против чума по дребните преживни животни ще бъде дезинфекциран района на АМ Тракия при разклона Цалапица – Белозем и пътищата между Карлово и Калофер, Първомай – Поповица и пътят за Асеновград. Ще бъдат обработени и по-големите паркинги в Пловдив. Акцията по дезинфекцията на съответните места ще бъде проведена от екипи на АПИ, които разполагат със съответната техника. Това бе решено на проведена днес среща при областния управител Здравко Димитров. На срещата присъстваше директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – д-р Камен Янков, заместник-областният управител Димитър Керин – председател на  епизоотичната комисия към Областна администрация – Пловдив и експерти, а действията се координираха с екипи на АПИ, ОДМВР и РДГ.

В момента четири екипа от ОДБХ провеждат разяснителна кампания по места, която има за цел да обясни предприетите мерки за превенция, базирайки се на реалностите на сегашната епидемиологична ситуация, както и на опита от миналите на случаи на поява и борба с огнища на болести.

На входно-изходни артерии ще бъдат поставени и полицейски патрули, които ще следят за незаконно транспортиране на животни.

Ловните дружинки в областта също са инструктирани и обучени за вземане на проби от дивите животни при отстрел. Те са оборудвани с необходимите хладилни чанти, с които да пренасят пробите до лабораториите.

На 24 юли от 09.00 часа, в Областна администрация Пловдив  ще бъде проведено съвещание на епизоотичната комисия, на което ще бъде докладвано за актуалната епизоотична обстановка в областта и ефекта от превантивните мерки за предотвратяване разпространението на болестта.

Leave a Comment