Сто овце и кози от селата с огнища на чума тайно са изведени

Събор на овцевъдитеИма разлика от сто овце и кози между броя на регистрираните в БАБХ преживни животни и броя на евтаназираните в районите с установена чума по дребните преживни животни. Вероятно тези животни тайно са изведени от селата в багажници на автомобили. Как е допуснато и знаете ли къде са закарани, попита днес в парламента депутатът от ДПС и бивш зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов. Предварителният ред на днешния парламентарен контрол бе променен и въпроси се задаваха само към земеделския министър Румен Порожанов и вътрешния министър Валентин Радев. Всички те бяха свързани със заболяването по дребните преживни животни.

Бюрхан Абазов критикува властите, че са се поддали на емоционалната реакция на хората и са намалили контрола в района. Той посочи като недостатък и забавените действия на БАБХ. Абазов подчерта, че версията, че заразата е дошла от внесено от Турция болно животно е несъстоятелна, тъй като ако у нас цената на една овца е 5 лв./кг, в Турция е 50 лева. Тоест, липсва пазарна логика да се купуват от съседната държава овце.

От изчезналите сто овце се заинтересува и депутатът от „Воля“ Кръстина Таскова.

Отговаряйки на многото въпроси, зададени към тях, и двамата министри пропуснаха да отговорят на питането защо тези животни са изпуснати и ясно ли е къде са изпратени.

1 Comment

  1. пчелар каза:

    Тези животни не са изчезнали! Това са виртоални животни само за субсидия и сега като се случи така няма как да се прекреят за това нека собствениците на тези животни да кажат къдеса или как са крали субсидии.

Leave a Comment