Д. Греков: Имам идея за създаване на модерни кооперативи

Заместниците ми ще бъдат от БСП, ДПС и от браншова организация, обяви земеделският министър
проф. Димитър Греков

Димитър Греков ще запази стандарта „Стара планина“
Снимка на БНР

„Имам идея за създаване на модерни кооперативи. Но, не от типа на ТКЗС.“ Това каза тази сутрин по ТВ7 земеделският министър проф. Димитър Греков без да развива идеята си как би могло да се случи това.

Шефът на едно от най-тежките министерства съобщи, че ще има трима заместници – от БСП, ДПС и от браншова организация. Той отказа да потвърди името на депутата от БСП Явор Гечев, но широко се усмихна на зададения му въпрос. Аграрният министър обяви само, че ще се обгради от професионалисти. „Имам 10 студенти в този парламент, на които мога да разчитам. Важното е да не се делим“, уточни Греков.

Той потвърди, че е разпоредил проверки в областните звена на министерство и в самото министерство с всичките му дирекции за професионалната квалификация на състава. Образователната ревизия ще даде отговор и на въпросите за натрупания опит и атестациите на служителите. „Ако има несъответствия – пътят е един“, каза министърът, визирайки освобождаване на заеманата длъжност. Резултатите от това обследване ще са ясни в понеделник. Проф. Греков отказа да съобщи предварителни данни с аргумента, че към министерството работят 20 000 човека. Той обаче уточни, че има хора, които са настанени на работа без да е спазено конкурсното начало. „Някои от тях са в отпуска – не знам докога. Сигурно докато съм министър“, вметна Димитър Греков.

Министърът успокои администрацията с думите, че тези които си вършат добре работата, няма да бъдат принудени да напуснат. но тези, които са без ценз ще си тръгнат, защото „това все пак е министерство и нивото трябва да е друго“.

Запитан за това чии човек е, след като е заел този висок пост, Греков отговори: „Моята партия е Аграрният университет. Там съм израснал професионално. Обучил съм 5-6 хиляди души и 95 процента от тях управляват земеделски стопанства.“

Агроминистърът обясни, че Георги Гергов е от първите му студенти, а с Георги Първанов се познава само официално. Така отговори на въпроса дали протекциите към него не идват от двамата – председателя на БСП в Пловдив и бившия президент. Греков каза, че предложението за поста е дошло директно от премиера Пламен Орешарски и го „изненадало и учудило“.

„Много ще се радвам ако хората виждат в мое лице човек, който ги подкрепя, независимо от партийната им принадлежност. Вратата ми е отворена за всеки, който иска да сподели проблемите си. Подавам ръка и на ГЕРБ“, уточни министърът.

Димитър Греков съобщи още, че ще запази досегашният стандарт за качество „Стара планина“ и че трябва да се създадат нови стандарти, така че всичко българско да е синоним на качество.

Относно зърнената реколта обобщи, че има необходимите условия тя да е добра. „В момента дъждът, който превалявау е златен. Но хората са казали „твое е това, което се прибере в склада и затова трябва да изчакаме жътвата.“

Министърът разтълкува като спекулации и неразбиране информациите, че тютюнопроизводителите ще получат повече от обещаното. Той обясни, че въпросните 11.5 милиона лева са в рамките на увеличения брой на производителите на тютюн. През 2009 г. те са били 54 000 души, после голяма част от тях са се отказали от тази дейност и през 2011 г. са намалели до 44 000. А през 2012 г. отново са се увеличили.

Димитър Греков се обяви за запазване на европейските правила за забрана на пушенето на обществени места, като добави, че самият той е непушач.

1 Comment

  1. Георгиев каза:

    Министър Греков добре знае, че малките производители много трудно могат да бъдат консултирани и да получат евро субсидии по отделно. По добрата идея е да се направят нови структури на базата на публичното частно партньорство, между общини, напоителни системи, частни инвеститори и малки производители на акционерен принцип.В цяла Европа тези частни кооперации работят добре и дават резултат.Ако тази идея се надгради и с общински борси , които да изкупуват продукцията, заготвят и пакетират за износ и преработка, ефекта ще е по- голям в пъти. Новата структура ще е бенефициент по програмите от името на стотици малки производители и няма да има корупция с правенето на проекти,ще се усвояват по предназначение евро средства , а ефекта за икономиката голям. Ще има работа и доходи за много производители и специалисти. От Инж.агроном Антони Георгиев

Leave a Comment