От 2019 г. обвързаното подпомагане може да раздели зеленчуците в две групи с две ставки

сектор плодове и зеленчуци

Секторът иска субсидията да се дели 50 на 50 между животновъди и растениевъди, а не както е сега 65 към 35%

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева и екипът й проведоха втора среща с представители на сектор „Плодове и зеленчуци“. Целта на срещата е да бъде разработена концепция за схемите за обвързано подпомагане в сектор „Плодове и зеленчуци“, които ще се прилагат от 2019 година.

От Съюза на пиперопроизводители са предложили по схемата за обвързано подпомагане на зеленчуци да има две групи. В първата група и с по-висока ставка да се подкрепят производителите на домати, краставици, пипер, корнишони и картофи. С по-малка ставка на помощта да са всички останали зеленчуци, които са в списъка на подпомагане.

От Добруджански овощарски съюз искат минималните добиви, които стопаните трябва да доказват с фактури и други документи, да не са по технологични карти, а според данните на агростатистиката към МЗХГ. Това абсолютно означава изискваните минимални добиви да бъдат понижени.

От Националната био асоциация настояват ставката за биологичните плодове и зеленчуци да е с 50 на сто по-висока.

Всички представители на сектор „Плодове и зеленчуци“ са били за по-висок бюджет, който да представлява 50 на сто от общия бюджет, който включва и сектор Животновъдство. Общият бюджет е 232 милиона лева, от който 65% отиват към животновъдите (116 млн. лв.) и 35% – към производителите на плодове и земенчуци (79 млн. лв.).

Обвързаните плащания изкривяват статистиката, коментира пред Агро Пловдив един от присъствалите на срещата. Той сподели, че според агростатистиката площите със зеленчуци се увеличават. „Вчера обаче видях на пазара розов домат от Полша на цена 3,50 лв. и розов от Гърция за 2,40 лв. На село бай Иван продава собственото си производство розови домати за 1 лев.“

Какво ще реши министерството относно предложенията ще стане ясно утре, когато организациите в сектора ще получат протокол на пощите си.

В срок до 1 август 2018 г. изменения в схемите за обвързана подкрепа трябва да бъдат нотифицирани пред Европейската комисия.

 

Leave a Comment