Турция ни залива с тонове нелегални или фалшиви пестициди

За по-малко от месец в Европа, в това число и България, са конфискувани 360 тона препарати при провеждане на операцията SILVER AXЕ III

склад за пестицидиОколо 360 тона нелегални или фалшиви пестициди са конфискувани в Европа в резултат на операция SILVER AXЕ III, която се координира от Европол с подкрепата на Европейската служба за борба с измамите (OLAF). За периода 16 април – 11 май 2018 са извършени проверки на важни морски пристанища, летища и сухопътни граници, както и съоръжения за производство и преопаковане в 27-те държави, които участват в  операция SILVER AXЕ III – Австралия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Франция, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Литва, Люксембург, Малта, Молдова, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Обединеното кралство, Украйна, Италия и Холандия (лидер на действията).

От 2015 г. броят на участващите в SILVER AXЕ се увеличава всяка година, което отразява нарастващия ангажимент за справяне с този проблем, като мащабите на третата операция я превръщат в едно от водещите действия с цел противодействие на вноса и търговията с неразрешени продукти за растителна защита.

В тази връзка през 2018 г. Република България за първи път се включи в операция SILVER AXE ІІІ. В акцията взеха участие Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), ГД Национална полиция и Агенция Митници.

В рамките на международната операция, БАБХ осъществи засилен контрол върху:

•           Вноса на нелегални продукти за растителна защита на ГКПП, съвместно с Агенция „Митници“.

В резултат за нерегламентиран внос на продукти за растителна защита със страна на местоназначение България, които не са били декларирани пред митническите органи, са задържани на ГКПП Лесово – 60 кг и 595 л пестициди, произход Турция; на ГКПП Капитан Андреево – 35,6 кг и 82,5 л, произход Турция; на ГКПП Връшка Чука – 11 кг и 8,3 л, произход Сърбия; на ГКПП Малко Търново – 13,2 кг и 9,5 л, произход Турция.

Задържани са неразрешени продукти за растителна защита с произход Турция, страна на местоназначение България и Румъния на ГКПП Лесово – 5,8 кг и 36 л и на ГКПП Капитан Андреево – 12,9 кг и 24 л.

•           Търговията на нелегални продукти за растителна защита във вътрешността на страната, съвместно с ГД „Национална полиция“.

За периода общо 11 бр. извънредни проверки за нерегламентиран внос и търговия с продукти за растителна защита БАБХ е извършила на територията на градовете Димитровград, Хасково, Ямбол, Кърджали и Сливен с участието на органите на МВР. При тях са задържани 180 л неразрешени продукти за растителна защита с произход Турция, 18 кг неразрешени продукти за растителна защита с произход Гърция и са открити около 50 кг. залежали и негодни пестициди.

•           Планови проверки на обекти за производство, търговия и преопаковане на продукти за растителна защита и за употреба им от земеделските стопани.

Наред с извънредните проверки за нелегални пестициди инспекторите по растителна защита на БАБХ извършиха на територията на страната 287 планови проверки на обекти за производство, търговия и преопаковане на продукти за растителна защита и нерегламентирани обекти, и 351 проверки за употреба на пестициди от земеделските стопани. В рамките на тези проверки са констатирани 129 несъответствия, за които са издадени предписания и съставен акт за административно нарушение.

След приключване на операцията борбата с нелегалния внос и търговия с неразрешени продукти за растителна защита продължава. На 23 юни са задържани 2 186,95 кг и 799,95 л неразрешени турски пестициди в гр. Бургас.

Leave a Comment