Фалшификати в асоциацията, която организира протеста на овцевъдите и бутна 4-ма от МЗХГ

Представители на браншови организации поискаха от Бойко Борисов да отмени решението си за уволнения в земеделското министерство
Развъдната асоциация на Симеон Караколев получава годишно близо 1 милион лева от държавата и фермерите

Screenshot 2018-07-24 15.16.25

Седем известни животновъди и председатели на други животновъдни организации са включени в УС на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), която организира протеста на жълтите павета миналата сряда, 18 юли. Въпросните членове на Управителния съвет са научили в последните дни, че въобще участват в НОКА, без никога да са се съгласявали. Днес те ще внесат жалба в Окръжния съд на Велико Търново, където е регистрирана протестиращата асоциация. Индиректно, от тяхно име е оспорен пред Конституционния съд чл. 23 на Наредба 3/2015 г., а именно това послужи като мотив на водача на асоциацията и протеста Симеон Караколев да поиска оставката на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, директорите Златка Възелова и Георги Праматаров в МЗХГ, и на съветника на министър Румен Порожанов – Бойко Синапов.

Днес представители на 11 браншови организации дадоха пресконференция в София, за да обявят, че са против оставката на Георги Праматаров. Други защитиха също така и Златка Възелова. Всички те казаха, че стоят зад земеделския министър Порожанов и действията на БАБХ във връзка с чумата по дребни преживни животни.

Председатели на животновъдни организации като Димитър Зоров, Мария Степанчева, Дарина Шишкова, Румен Стоянов, Стоян Чуканов, Симеон Присадашки и представителят на пчеларския сектор Иван Кожухаров заявиха поотделно възмущението си, че Симеон Караколев е водел протеста и от тяхно име. Той няма нито образование, нито животни, нито морал, каза председателката на биволовъдната асоциация Степанчева.

Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, съобщи, че не само земеделците са изключително доволни от компетентността на Георги Праматаров. Към 300 служители на МЗХГ са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което подкрепят Праматаров и са против освобождаването му.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов посочи, че сега е време да се помисли за създаването на отдавна очаквания Закон за браншовите организации, който ако го имаше, не би позволил провеждането на протеста на 18 юли.

Председателите на браншови организации смятат, че Бойко Борисов е постъпил прекалено демократично и емоционално, искайки оставката на 4-та от експертния състав на министерството. Не е срамно да се откажете от решението си, г-н премиер, казаха браншовиците. Те призоваха премиера да оттегли решението си, тъй като е подведен от протеста. Браншовиците смятат, че едва 30 на сто от протестиращите са били животновъди, а останалите са агитка на депутати от БСП. Открито се каза, че партията, начело с лидера й Корнелия Нинова, е „яхнала“ животновъдите, за да извлече политически ползи.

Димитър Зоров видя в исканите оставки и спечелото дело в Конституционния съд по-скрита причина със сериозни последствия. Според него тези действия ще доведат до забавяне на директните плащания – за животновъдите през октомври, за всички земеделци – през декември. Цели се нагнетяване на напрежение в сектора и оставка на правителството през януари-февруари догодина.

Бе разисквана и темата за развъдните асоциации заради факта, че Симеон Караколев оглавява такава. Браншовици посочиха, че асоциацията на Караколев получава годишно от държавата към 600 хил. лв. и още 350 хиляди от животновъди, членуващи в нея. Зоров пожела оттук нататък да се онагледява чрез министерството и Агенцията по селекция как развъдните организации харчат парите. Иван Кожухаров съобщи, че по данни на правосъдното министерство асоциацията на Караколев не е публикувала годишни отчети вече три години.

Leave a Comment