Празнуваме рождеството на света Анна

света АннаДнес е летният празник, рождеството на света Анна – майката на Дева Мария. Църквата го отбелязва, но повече почита другия празник на светицата – 9 декември – денят на зачатието на Богородица. Света Анна и свети Йоаким – родителите на майката на Иисус, си имат и още един определен за тяхна възхвала ден – 9 септември. Той е следващият след раждането на Мария.

Анна е потомка на Аароновия род. Заедно с мъжа си Йоаким живеели в Назарет. Голямата мъка на семейството, което изразходвало за себе си само една трета от доходите си, а останалите дарявали, била, че нямат деца. Един ден, когато Анна се помолила с цялата мъка на сърцето си, да бъдат благословени със свое чедо, молбата й била чута. „Чрез дъщерята, която получиш, ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще е наречеш Мария!“ Това пророчество чула Анна и то се сбъднало.

Светицата е смятана за покровител на полуостровите Квебек и Бретан, както и на родилките и миньорите, на брака, на майчинството, на семейството, на бременните, девиците и вдовиците.

Днес имен ден празнуват Ана, Анета, Анелия, Аня, Яна, Янка, Янко.

Leave a Comment