НОКА иска обвързаните субсидии да не са на база мляко, а на приплоди

Колкото и да не се харесва, ние сме най-голямата животновъдна организация с 1750 членове, които отглеждат 230 хил. животни, обявиха от асоциацията
Списъкът на УС не бил актуализиран в Търговския регистър
Снимка от протеста на НОКА на 18 юли т.г.

Снимка от протеста на НОКА на 18 юли т.г.

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) нападна на своя ред някои от участниците във вчерашната пресконференция, която се обяви в защита на земеделските политики на министерството, против проведения миналата сряда протест и против поисканите от Бойко Борисов оставки в МЗХГ.

Лидерът на организацията Симеон Караколев прочете част от решението на Върховния административен съд от 2 юли т.г., в което се посочва, че чл. 23 от Наредба 3/2015 г.  дискриминира бранша. (Впрочем, проект на промените на Наредба 3 е публикуван за обществено обсъждане на страницата на МЗХГ от вчера. НОКА без съмнение ще поиска варианта на министерството да бъде променен – б.р.)

Дискриминацията според Деян Тодоров, съпредседател на НОКА, се състои в това, че наредбата разпределя субсидиите по обвързаните плащания в три направления. За млечните животни се изисква доказване на реализирано количество мляко през годината – 70 литра от овца/коза. За месодайните породи не се изисква нищо повече освен ушна марка и регистрация в системата на БАБХ. Пред автохтонните породи също няма условия за получаване на подпомагането.

Според НОКА субсидиите трябва да се раздават на база реализирани агнета и ярета, тъй като и при трите групи животните се възпроизвеждат. Освен това продажбата на млади животни носи повече доходи на животновъдите отколкото продажбата на мляко. Симеон Караколев веднага даде пример, че ако при добито за година 70 литра мляко и продадено на 1,10 лв./литър, стопанинът би получил 77 лева, докато спазаряването на едно агне му носи минимум 150 лева.

От асоциацията смятат, че наредбата дискриминира малките животновъдите, тъй като ги обвързва с млекопреработвателите, които на свой ред и в тази комфортна за тях среда, намаляват изкупната цена на овчето/козето мляко или направо отказват да го изкупуват. Именно това е постигнала Наредба 3. Често бе даван пример с думите от вчера на Димитър Зоров, съпредседател на Съюза на говедовъдите и председател на Асоциацията на млекопреработвателите. Според НОКА Зоров изразява интереса на мандрите, които за две години са смъкнали изкупната цена на суровото овче мляко с 0,40 лева. Само че, добави съпредседателят на НОКА Янка Попова, цените на млечните продукти не са поевтинели, въпреки че овцевъдите са обеднели.

Караколев съобщи, че е поискал от земеделския министър Румен Порожанов да разкрие колко асоциации участват в Консултативния съвет по животновъдство и колко души представляват. Той попита как така Димитър Зоров ръководи две организации, които по отношение на цената на суровината имат противоположни цени. Според него голяма част от асоциациите в Консултативния съвет са с нищожна членска маса, но пък имат влияние в решенията при заседанията в министерството. Караколев смята, че са нужни промени в Закона за животновъдство.

Янка Попова обяви, че колкото и да не се харесва на някои, НОКА е най-голямата организация в животновъдството, тъй като в нея членуват 1750 животновъди с 230 000 броя животни. Симеон Караколев уточни, че в животновъдния сектор са регистрирани 56 развъдни организации, а само в овце- и козевъдството те са 25. Към тях са причислени 350 хил. животни. Това означава, че към НОКА са 60% от животните.

По повод включените в Управителния съвет на НОКА 7 човека, които доскоро не са знаели, че участват в него, Караколев обеща да покаже есемес, от който се вижда, че Юлия Коюнджиева си е изпратила личните данни, за да бъде вписана в съвета. За Йочко Йочев, който също съобщи вчера, че е вписан в УС на НОКА без да знае, на пресконференцията бе казано, че той не само че е участвал в събранията на УС, но наскоро е предложил освен оставките на Цветан Димитров, Златка Възелова, Георги Праматаров и Бойко Синапов, да се поиска и освобождаването на друг висш кадър – Николай Младенов. Това е било отхвърлено.

Попова обясни, че когато в продължение на три месеца член на УС на НОКА не присъства на заседания, той се самоотписва. Така Коюнджиева, Румен Стоянов и други са били зачертани от списъка и на тяхно място са избрани други в 29-членния УС. Новият състав на управителния съвет просто не е бил опреснен в Търговския регистър.

Изпълнителният директор на НОКА проф. Иван Станков посочи в началото на пресконференцията, че протестът е бил наложителен, тъй като според статистиката в последните 116 г., овцевъдството никога не е било толкова свито. Браншът работи при примитивни условия – 90 процента от хората доят на ръка животните. Техните ферми не са технологични и селекцията не е на ниво. Дори Македония е по-напред. Проф. Станков обясни, че най-лошото е, че министерството няма визия и стратегия как да се развива този традиционен отрасъл.

Йордан Трифонов от село Воден, чието стадо бе първото евтаназирано заради чумата по дребни преживни, допълни, че първоначално определените компенсации са били твърде ниски, тъй като са се базирали на пазарните цени на бракувани животни. Двата протеста са постигнали корекция на компенсациите, която ще позволи на пострадалите животновъди в Странджа да възстановят след карантинния срок стадата си.

Leave a Comment