Дойчо Дойчев, „Пионер“: Тази година се очертава много добра за пролетниците

BASF
Дойчо Дойчев

Дойчо Дойчев

Климатичните особености тази година моделираха по свой начин пролетниците. Какво се наблюдава на полето в общия статус на царевицата и слънчогледа разказа тази седмица пред фермери Дойчо Дойчев, регионален агроном на „Пионер“ за областите Пловдив, Пазарджик и Смолян. Срещата бе при стопанството на Димитър Атанасов край село Калековец, област Пловдив, където са заложени демонстративни опити с някои от царевичните хибриди на „Пионер“.

Какво ново при царевицата?

царевица

Хибридът Р0937 е нов. Той е 570 по FAO. Предназначен е за зърно и за отглеждане при поливни условия. Той е високодобивен – образува 18-20 реда с около 45 зърна в ред, поясни Дойчо Дойчев.

„Тази година царевичните растения са по-ниски, затова производителите на силаж е възможно да не постигнат миналогодишните резултати. Причината е във високите температури и засушаването през април и май, които ограничиха нормалния растеж на царевицата“ – поясни Дойчо Дойчев.

Дойчо Дойчев, Пионер, с. Калековец

„Много от царевичните растения тази година са образували по два кочана, като вторият също е добре озърнен“ – показа Дойчо Дойчев.

Хибридът Р1241, който също е нов и ще бъде за пръв път на пазара през следващия сезон, е с по-дълга вегетация, 620 по FAO. Той е с отличен потенциал за добив на силаж и зърно. „Гъстотата на растенията може да се завиши до 12 500 на растения на декар, но трябва да се има предвид, че гъстите посеви изискват много повече грижи. Ако се засеят 8 000 – 8 500 семена, от посева също ще се получат много добри добиви“ – коментира специалистът.

Всички хибриди имат устойчивост на стресови фактори, но при хибридите Р1241, Р1535 и Р1672 оценката е висока, което позволява две-три седмици по-ранна сеитба на тези хибриди. Трябва да се има предвид, че при ранното засяване проблеми може да създадат последните късни пролетни слани. Ако растенията са формирали 5-ти лист, посевите ще се възстановят. Но ако тяхното развитие е напреднало, посевът може да пропадне и ще се наложи презасяване.

фермери, царевица

За зърно и за силаж също е подходящ доказалият се през годините хибрид Р1535, 660 по FAO. Ако посевът е за силаж, то посевната норма трябва да завиши с 15%. Резултатът при подходящи климатични условия ще е между 6 и 8 тона зелена маса от декар. Възможно е да се постигнат и 10 тона, но на малки площи и с много грижи, отбеляза агрономът.

Другите силажни хибриди – Р1672 и Р1921, които са с FAO съответно 670 и 710, имат дълга вегетация. Специално Р1921 е с висок рандеман при производството на биогаз. Добивите от зърно на двата хибрида са високи, като при оптимални условия могат да достигнат 1700 до 2 000 кг/дка.

При слънчогледа

Тази година и слънчогледите се развиват много добре. Питите са едри и плътно озърнени. Семките са добре изхранени, поради което питите са натежали. Ако стопаните оставят растенията да просъхнат, това може да се окаже проблем при жътвата. Поради едрината на семките, връзката им с питата е много крехка, тъй като основата, където те са захванати, се е разширила, което е предпоставка те лесно да се отронят и паднат. А това ще доведе до загуби. Според специалиста при 8-9% влага е добре да се влезе за жътва.

Leave a Comment


6 − = пет