Екзюпери: Истински се вижда само със сърцето

Антоан дьо Сент ЕкзюпериНа 31 юли 1944 г. умира Антоан дьо Сент-Екзюпери, месец след като е навършил 44 години. Френският аристократ и пилот остави след себе си няколко книги, сред който и поетично-философската приказка „Малкият принц“. През 1942 г. Екзюпери нахвърля текста в един американски хотел. През 1943 г. издава книгата, а година по-късно умира, докато лети над Средиземно море. Шестдесет години по-късно, останките на самолета са намерени на морското дъно близо до Марсилия. И досега няма убедително доказателство кое е причинило злощастния случай. Версиите са три: самолетът е свален от немски изтребител; Екзюпери е загубил съзнание и машината се е разбила; писателят се е самоубил. Изглежда никога няма да разберем…

Антоан дьо Сент-Екзюпери е роден на 29 юни 1900 г. в Лион, Франция в разорен аристократичен род. Беден студент, той се проваля на приемния изпит за École Navale, а след това учи архитектура в продължение на няколко месеца. През 1921 г. е мобилизиран във френските военновъздушни сили и се квалифицира като военен пилот година по-късно. През 1926 г. Екзюпери се присъединява към Compagnie Latécoère в Тулуза и спомага за създаването на въздушни трасета над северозападна Африка, Южния Атлантик, и Южна Америка. През 30-те работи като пилот и репортер за Paris-Soir. През 1939 г., въпреки трайни увреждания в следствие на сериозни летателни инциденти, той става военен пилот на разузнаването.

След падането на Франция по време на Втората Световна Война (1940), Екзюпери заминава за Съединените щати.  Той живее в Ню Йорк до 1943 г. и именно през този период се превръща в писател. Някои от основните му произведения от това време са „Боен пилот“, „Писмо до един заложник“ и „Малкият принц“. След това той възобновява летенето си с бившия си ескадрон, намиращ се в Средиземно море.

Екзюпери намира в авиацията както източник за героични дела, така и нова литературна тема. Неговите творби възвисяват рисковите приключения с цената на живота като най-високата реализация за един човек.

„Малкият принц“ – приказката за възрастни, е внимателно и сериозно напомняне, че най-добрите неща в живота все още са най-простите и че реалното богатство е това да дадеш на другия.

Ето и няколко цитата от шедьовъра:

„Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници“

„Ако обичаш едно цвете, което съществува самичко сред милиони и милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: „ Моето цвете е там някъде”

„ Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна“.

„ Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите“

„Пустинята е хубава – каза малкият принц, – защото крие някъде кладенец…“

„ Хората – каза малкият принц – се пъхат в бързите влакове, но вече не знаят какво търсят. И затова започват да се движат, но се въртят в кръг…“

Подготви: Даниела Вълева

Leave a Comment