Странджанският пчелен мед вече е със защитено наименование за произход

ЕК одобри регистрацията на Странджанския манов мед със защитено наименование за произход, съобщи еврокомисарят Мария Габриел в Царево при откриването на Световния симпозиум на пчеларите. Вписването в регистъра се очаква да стане в началото на 2019 г., като преди това решението на ЕК ще бъде оповестено в официалния вестник на Европейския съюз, цитира думите на Габриел БНР.

Преди да стане еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество, Габриел активно защитаваше каузите на българските пчелари и създаде инициативи за популяризиране на пчелния мед. Днес в Царево тя поясни, че регистрирането на Странджанския манов мед означава повече местно производство и по-добри цени за продуктите. Производителите от региона ще имат своя емблема, с която Европа ще разпознава и България.

Следващата стъпка на местните пчелари е регистрацията на Странджанския цветен пчелен прашец. Половината от необходимите документи вече са събрани, обясни Манол Тодоров, председател на местното пчеларско сдружение. Продуктът е уникален, защото липсват полени от технически култури: „Пчелите го събират от диворастящи храсти, дървета и дървесни видове. Съдържа полен и прашец от памуклийка“, каза той.

Днес се открива и прочутият фестивал на Странджанския манов мед.

Leave a Comment