Цената на златото пада рязко, ако ЕЦБ не направи лихвата отрицателна

Американският долар поевтинява и бута цената на петрола нагоре
Марио Драги, ЕЦБ

Каквото и да решат за ОЛП лидерите и Марио Драги днес, пазарите ще реагират

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да реши дали да намали още основния лихвен процент, който е на историческо ниско равнище и да го направи отрицателен. Анализаторите нямат надежда Марио Драги да информира за подобна промяна и предупреждават, че цената на златото може да падне рязко при задържане на лихвения процент, съобщи „Инвестор“.

Фючърсите върху златото поевтиняват леко в електронната търговия в четвъртък, след като предишната сесията затвори с незначителен ръст на фона на серията ключови предстоящи събития в Европа и САЩ, предава MarketWatch. Ценният метал с доставка през август се смъкна с 2,10 долара, или 0,2%, до 1396,40 долара за тройунция по време на търговията в Азия.

Редовната сесия на борсата COMEX в Ню Йорк в сряда бе съпътствана от резки повишения, като фючърсите върху благородния метал с доставка през август поскъпнаха с близо 13 долара след оповестяването на данни за нови работни места в САЩ.

Сребърните фючърси с доставка през юли поевтиняват с 8 цента, или 0,4%, до 22,39 долара за тройунция.

Фючърсите върху американския суров петрол повишават стойността си в четвъртък, подпомогнати от малко по-слабия долар в навечерието срещата на върха на ЕЦБ и доклада за месечните резултати на пазара на труда в САЩ.

Цената на суровия петрол WTI с доставка през юли се покачва с 22 цента, или 0,2%, до 93,95 долара за барел в електронната търговия в Азия.

В очакване на решенията на лидерите на ЕЦБ американският долар поевтиня спрямо основните си конкуренти. По-слабата щатска валута покачва стойността на петрола и другите деноминирани в долари суровини, тъй като ги прави по-скъпи за закупуване от притежателите на други валути.

Leave a Comment