Инспекцията по труда информира български ратаи в Италия за правата им

лозя на шато Ветровитите хълмовеЕксперти на ИА Главна инспекция по труда (ГИТ) се включиха в работна програмата „Все още на полето“ в гр. Таранто, Италия, която се проведе в периода 23-27 юли 2018 г. Служителите на ГИТ информираха наши сънародници – работещи в сферата на земеделието в Италия, за техните права. 

Били са посетени лозови масиви в градовете Castellaneta, Ginosa и Massafra, съобщиха от ГИТ. Работещите там българи са се интересували основно за условията за пренос на социалноосигурителни права, ако решат да се завърнат в България. Получили са контакти на българската инспекция и на институциите на територията на Италия, към които могат да се обърнат при нужда от помощ. 

В изпълнение на ангажиментите си като Партньор по проекта ИА ГИТ се е включила при разработването на ситуационния анализ на тема „Недекларираният труд в земеделието за България”. Експерти на Агенцията са участвали активно в проведения на 13.04.2018 г. национален работен семинар под мотото „Недекларираният труд в земеделието – мит или реалност? Или панацея при недостиг на работна ръка?”, организиран от ФНСЗ в гр. София. Инспекцията се включи и в транснационалния семинар „RAISEUP“ срещу недекларирания труд в земеделието, който се проведе на 10 май в Пловдив и беше организиран отново от ФНСЗ. 

За постигане целите на проекта, а именно разработване на отговорни политики и мерки в принос за справянето с недекларираната работа чрез ангажиране на заинтересованите страни в редица дискусии, предстои провеждане на национален семинар, организиран от ИА ГИТ. На семинара ще бъдат представени ключовите партньори по проекта на всички заинтересовани страни, както и резултатите от проведено проучване за „обществените нагласи във връзка с приемане и/или неприемане на форми на недеклариран труд“, с дефиниране на изводи и анализ на резултатите.

Програмата е част от проект RAISE UP – действия на терен, иновативни подходи и ангажираност на ключовите партньори за противодействие на склоняване към недеклариран труд”. Проектът, чийто партньор е Инспекцията по труда, се финансира по Програма на Европейския съюз за заетост и социални иновации „EASI – Progress Axis“ 2014-2020 / VS/2017/0320.  

Leave a Comment