Да почетем сладката, сочна, полезна и пълна с лято Диня

диня в бостанаНа 3 август светът празнува Денят на динята. Празникът е измислен в щата Кентъки, САЩ, но много народи са го възприели с ентусиазъм. У нас той се превръща в традиция за село Никюп, област Велико Търново. Частната земеделска кооперация на селото подготвя за утре, 4 август, 2 тона дини за пиршеството, което ще започне в 19 часа. В село Салманово, община Шумен динята ще се отпразнува в последната неделя на август на стадиона. Селото го отбелязва от 1989 г. 

Африка подари динята на света. Плодът заслужава да се празнува дори всеки ден, докато го има на пазара. Тя е колкото вкусна, толкова и полезна. Не забравяйте, че най-правилното време да я хапнете е поне половин час преди да обядвате или вечеряте. Не след ядене, не като десерт на основната храна. Ако я консумирате на гладно, организмът ви ще получи най-ценните ѝ дарове.

Динята има лесно усвоими захари – глюкоза и фруктоза. Освен това, тя ни доставя необходимите ни фолиева киселина, целулоза, пектини. А благодарение на уникалната си способност да извежда от организма алкалната урина, динята се смята за един от най-добрите „чистачи“ на бъбреците – прочиства ги от песъчинки и камъни. Тя е най-богатият на вода плод – 92% от масата ѝ е полезна вода. Динята е съкровищница и на витамините С и В. Освен това тя съдържа ликопен, който макар и в малки количества допринася за предпазването от инфаркт.

Светът е измислил стотици начини да я консумира. Най-простият – режеш, ножът пращи докато цепи кората, после се плъзга по резаните, сече ги на парчета … и така.

Но динята също така може да се панира и да се сервира като десерт, поръсен с пудра захар. В някои държави режат капачето, правят прорези без да нарушават целостта на кората, изсипват вътре ром, разклащат през пет минути плода и след половин час режат динята на парчета, които вече са с вкус плюс. Има рецепти за плодови сокове, коктейли и салати с диня, за сладко от диня и за сладкиши с диня. Но не забравяйте, че най-простият вариант е най-полезен.

В Китай и Русия употребяват кората като зеленчук – най-често я пържат, варят или мариноват. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром.

Семената на динята пък са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.

Leave a Comment