Оранжерийните производители предупредиха с писмо за протестни действия

БАПОП поиска оставката на експертите, които са подвели ръководството на МЗХГ, че оранжерийното производство е евтино

оранжерия на Никола ГунчевДнес от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) изпратиха протестно писмо до земеделския министър Румен Порожанов, Цвета Караянчева – председател на Народното събрание, Десислава Танева – председател на земеделската комисия в НС, Мая Манолова – национален омбудсман, и ресорния зам.-министър Вергиния Кръстева. В него те изразяват несъгласието си с нотификацията за промени в обвързаното подпомагане на сектор Плодове и зеленчуци за 2019-2020 г. и категорично възразяват срещу намаления с 15% бюджет по схемата за оранжерии. От БАПОП настояват за незабавна среща с министър Порожанов, възстановяване на бюджета за оранжерийно производство, редактиране на технологичните карти, с които министерството работи и които според бранша са нереални, и освобождаване на експертите в министерството, които са подвели ръководството със сметките си, че създаването на оранжерийна продукция е евтино занимание. Ако исканията на асоциацията не бъдат изпълнени, „ще бъдат предприети протестни действия и други обществени прояви“, предупреждава писмото.

В писмото са приложени таблици за разходите на оранжерийните домати, краставици и пипер. Първата таблица е технологичната карта, ползвана от МЗХГ, според която разходите за производство на оранжерийни домати са средно за страната 2 810 лв. за декар, за краставици – 2 663 лв., а за пипер 1857 лв./дка. Изчисления на министерството са за оранжерии без отопление. 

На технологичната карта на МЗХГ оранжерийните производители противопоставят икономическа разработка на Селскостопанска академия от 2016 г., която е за отопляеми с природен газ оранжерии.

Според учените, средните разходи за производство на оранжерийни домати, засяти върху почва са 37 676,55 лв./дка, а върху хидропоника –   39 278,70 лв./дка.

При краставиците върху почва общите разходи са 40 278,84 лв./дка, а върху хидропоника – 40 799,11 лв. 

Отглеждането на пипер върху почва изразходва 34 873,34 лв./дка, върху хидропоника –  39 709,70 лв.

Ето и част от писмото: 

УВАЖАЕМИ Г-Н ПОРОЖАНОВ,

Във връзка с решението относно промените в бюджета на Схема 9 – обвързано подпомагане за оранжерийни зеленчуци, които Министерството на земеделието, храните и горите предложи за нотификация, а именно от 7 878 017 лв. на 6 657 572 лв., Българска Асоциация на Производителите на Оранжерийна Продукция /БАПОП/ изказваме абсолютното си недоумение и несъгласие с така предложения за нотификация бюджет. Смятаме, че това намаление не почива на ясни критерии и на принципна основа особено при положение, че във всички разговори с нас до този момент, Заместник-министър Вергиния Кръстева ни уверяваше, че промени в бюджета за оранжерийно производство няма да има.

Така намалената субсидия ще влоши още повече тежкото състояние на бранша.

За пореден път се убеждаваме в това, че Министерството на земеделието, храните и горите не спазва дадените по време на работни групи обещания, което абсолютно навява на мисълта, че там, основна роля имат скритото влияние или субективната предопределеност.

Никога до този момент, по време на работните групи, не сме обсъждали вариант с разделянето за зеленчукопроизводството на 5 схеми и отделянето на ресурс от схемата за подпомагане на оранжерийните зеленчуци за сметка на друга такава. Особено притеснителен е фактът, че зеленчукови култури като морковите, главестото зеле, дините и пъпешите, които са с пъти по-ниски разходи, имат същия като нас бюджет по схемите за обвързано подпомагане.

Огромна въпросителна е също и защо се отделя схема за културите картофи, лук и чесън с бюджет от над 50 % от общия бюджет за зеленчукопроизводство и защо предложението на самите картофопроизводители не бе прието?! Кой и с какви мотиви предложи намаление с 15 % на средствата по схемата за оранжерийно производство? Защо промените се правят без съгласуването им с бранша? Защо промените по схемите се предоставят на браншовите организации при свършен факт?

УВАЖАЕМИ Г-Н ПОРОЖАНОВ,

Не можем да приемем и факта, че „експертите“ от МЗХГ Ви подвеждат чрез лъжлива и манипулирана информация, която Ви предоставят, като по този начин Вие няма как да вземете правилните решения. (…)

Промените, които ние предложихме, целяха достигането на средствата до възможно най-широк кръг от производители. Няма съмнение и в това, че не всички оранжерии в страната използват отопление, но за тази цел ние предложихме и се прие през 2016 г. диференцираното плащане на субсидията. Тя е между 3 и 5 % от разходите за производство.

Видно е, че анализите които са Ви предоставени от „експертите“ в МЗХГ и твърденията в тях, че оранжерийните производители получават от 30 до 50 % от разходите за производство на продукцията, са абсолютно неверни и целят облагодетелстването на определени задкулисни интереси, и вземане на решения на база манипулираща Ви информация. За жалост заради такива похвати страдат реалните производители на селскостопанска продукция в Република България. (…)

С уважение,replica watches customs

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС:fake armani watches for sale
/Йордан Кръстанов/replica watches made in japan

Leave a Comment