Преображение е, освещава се първото грозде

Преображение ГосподнеДнес е Преображение Господне, един от 12-те големи празници на православието. Според народните традиции на този ден се бере първото грозде, благославя се в църквата и се раздава. В литургията на българските православни храмове се прибавя молитвеното песнопение „Освещаване на гроздето“. От него ще стане виното, което символизира кръвта на Божия син.

Преображение се приема и като слънчева бразда между лятото и есента. С нея Господ давал знак, че е дошло времето за есенна сеитба. На този ден “времето започва да се преобразява” – слънцето намалява силата си, денят също намалява, нощите стават студени, водите на реките и изворите охладняват и стават все по-непригодни за къпане. Оттук нататък прелетните птици ще се събират на ята и ще поемат пътя към топлите страни, а гущери и змии ще започнат да се прибират в леговищата си под земята.

Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата. Само праведният може да я види и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде.

Празникът Преображение Господне идва от Новия завет, който разказва, че Иисус Христос отвел учениците си Петър, Яков и Йоан на планината Тавор в Галилея, за да им покаже ясно своя произход и предричаното от него „ново царство“. Там, след вглъбена молитва Исус се преобразил – лицето и дрехите му светели с ослепителна светлина. До него стоели библейските пророци Мойсей и Илия. Чул се глас от небето, който посочил Исус като Божи син. Когато посмели отново да отворят очи, Христовите ученици го видели в обикновения му човешки облик.

Leave a Comment