Колкото и да искат дебела пържола, ще продължат политиката на тънката пица

Проф. Боян Дуранкев: Правителството да не се отказва от доктрината „Дянков“
проф. Боян Дуранкев

Преподавателят в УНСС проф. Дуранкев смята, че сме във времето на големите надежди и малките възможности

„Новото правителство да продължи с лекото разхлабване на рестриктивната политика по отношение на финансите, която се водеше до сега, но без да отменя и да се отказва от доктрината „Дянков”. Това е съветът на проф. Боян Дуранкев, цитиран от агенция „Фокус“. Той е главен секретар и преподавател в Университета за национално и световно стопанство в София.  

Кабинетът „Орешарски” трябва да се съобразява с взетите вече решения на Европейския съюз и на Народното събрание, според които дефицитът не трябва да нахвърля определено ниво и да не скача над това, което има. „С други думи – „политиката на тънката пица неминуемо ще бъде продължена независимо, че в момента се изисква политика на дебелата пържола”, коментира още проф. Дуранкев.

Сегашната икономическа и финансова обстановка в страната той описва с думите „големите надежди, малките възможности”. „Правителството на Орешарски ще бъде в това менгеме между желанията и възможностите, което води до проблеми“, смята икономистът. 

„Митологиите за т.нар „чекмедже от предишни правителства и други” много бързо ще се разчистят, тъй като една инвентаризация на финансовото състояние на държавата плюс инвентаризация на имотите на държавата може да се направи за по-малко от един месец”, казва проф. Дуранкев. Той е сигурен, че в края на юни може да очакваме министър-председателя и министърът на финансите да ни представят „ренгенова снимка“ на състоянието на финансите на държавата и на имотите на държавата, тъй като до този момент нямаме регистър на държавните имоти в тази страна.

Като виновник за лошото финансово състояние на страната ни експертът посочи не само предишното управление на ГЕРБ, но и продължаващата в Европейския съюз дълга, хронична, тежка криза, която носи спад на брутните продукти на редица държави и увеличаване на техните вътрешни и външни дългове. 

По думите на Дуранкев, промените в политиката трябва да бъдат заложени за бюджета за следващата 2013 година, които обаче ще доведат до промени в данъчната политика.

Leave a Comment