Старецът с кимион и копър на Старо Железаре гостува на фермерския пазар в Пловдив

Всеки е чувал апетитни истории за странджанския дядо, за пуската от Хасковско, за банския старец, дори за нафпавока от Разложко. Те имат един кулинарен побратим, който по нищо не им отстъпва – старецът от Старо Железаре. Приготвяме този колбас откакто се помня – знам рецептата от дядо и баба, разказва 82-годишната старожелезарка Анка Дишкелова, докато показва пред деца в местното читалище как се меси хляб. „Навремето нямаше кимион и за да ухае на хубаво, слагахме много копър”, разкрива тя тайната на месния деликатес, който ще бъде представен тази сряда на Фермерския пазар на Бунарджика в Пловдив.

деликатес - старец от Старо Железаре ”Старожелезарският старец се приготвя от 1 кг свинско месо от бут, което навремето нашите баби и дядовци са кълцали, а сега ние смиламе на едро. На килограм месо добавяме 40 г сол и още толкова домашен червен пипер, които са естествени консерванти. Слагаме 3-4 г кимион и 8-10 г копър. Всичко се омесва добре и се оставя да престои половин денонощие”, разказва Минка Плювкова, секретар на читалище „Тодор Драганов Пашкулов-1928 г.” в с. Старо Железаре.

След това сместа се премесва и се пълни не в свински стомаси, както някога, а в свински мехури. Важно е те да са напълнени плътно, за да не остане въздух, който да развали деликатеса. Отгоре се залепва и се оставя да „завехне”, после се притиска с тежест, докато добие желаната форма, обяснява Минка Плювкова.

Приготовлението на старожелезарския старец става по Коледа, оставя се да съхне до март и се прибира за съхранение в дървесна пепел. „Вади се на трапезата чак през септември, по гроздобер”, казва Плювкова и отбелязва, че малцина възрастни хора в селото все още си гледат прасета. Повечето си купуват бут от магазина, за да си приготвят традиционния за селото деликатес.

Каним всички изкушени да опитат вкуса на стареца от Старо Железаре, каза Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията е инициатор на събитието „Селски вкусове в града – Старо Железаре”, заедно с партньорите от Фермерския пазар.

Минка Плювкова лично ще представи деликатеса в дегустация на 8 август от 18 до 20 часа на традиционния Фермерски пазар, който се провежда всяка сряда на алеята в парк Бунарджика. Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.

Leave a Comment