Земеделците могат да проверят имат ли застъпени площи и да реагират

земеделска земяЗа четвърта поредна кампания се запазва тенденцията, общият размер на застъпената площ и броят на земеделските стопани, които са ги очертали, да намаляват значително. Това сочат данните от приключилите кръстосаните проверки в ДФ „Земеделие“ за Кампания 2018. За настоящата кампания са установени застъпвания в заявленията на 9 456 кандидати с обща площ 5 457 ха. За сравнение – за Кампания 2017 стопаните със застъпени площи са били с 1 000 повече, а общият размер на двойно декларираната площ е над 6 000 ха.

ДФ „Земеделие“ уведомява земеделските стопани, кандидати по схемите и мерките за директни плащания, че започва процедурата по изпращане на уведомителните писма за установените застъпвания. Съгласно чл. 17, ал. 3 от Наредба 5 за условията и реда за подаване на заявления по схемите и мерки за директни плащания, в срок до 20 работни дни от получаването на уведомително писмо, но не по-късно от 1 декември 2018 г., кандидатите трябва да се явят в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“. Там следва да представят документи, доказващи правото за ползване на застъпените площи.

Земеделските стопани имат възможност да направят справка за застъпванията за Кампания 2018 и какъв е размерът на двойно декларираните площи в секция „Система за индивидуална справка по Директни плащания“. Платформата се намира на сайта на ДФ „Земеделие”.

Кандидатите, които са направили електронна справка в сайта на ДФ „Земеделие” и са установили, че в декларираните от тях площи има застъпвания, могат да подготвят документите, доказващи правото за ползване на земите, и да ги представят в областните дирекции на ДФЗ и преди връчването на уведомително писмо.

Leave a Comment