По-слаба реколта и намалени запаси на царевица вдигат цената й

царевицаНеблагоприятните климатични условия през това лято намалиха драстично добивите на зърнените култури в много страни от Европа, което се отрази и на борсовите цени в световен мащаб, съобщават от Националната служба за съвети в земеделието.

Миналия четвъртък слух за възможно ембарго върху износа на украинска пшеница доведе до драстичен скок в цените на френската. Тази новина беше отречена ден по-късно от правителството на Украйна и отговорът на борсите не закъсня. Отчетен беше спад в котировките. В страната очакват реколта, близка до прогнозираните стойности, а именно около 24 млн.тона. Предварителните анализи показват, че хлебната пшеница може да достигне 55 % от общото количество, а останалите 45 % да са фуражна.

Според специалисти е напълно възможно тенденцията за повишение на цените да се запази заради по-ниските добиви на пшеница в Европа. Тази година Австралия също беше засегната от сушата и реколтата й няма да достатъчно голяма.

У нас житото пострада значително заради дъждовете, но пък те спомогнаха за увеличение на добивите от царевица. Други европейски страни не биха могли да се похвалят с това, тъй като там сушата съсипа и реколтата от тази култура. За сега търсенето на царевица расте, а също и цените, което обещава добри печалби за родните производители.

Според анализатори предварителните прогнози за повишаване на цените на царевицата може да се окажат точни, тъй като в световен мащаб се наблюдава спад на запасите с около 18 %, което е близо 168 млн. тона.

Реколтата от царевица е по-слаба не само заради високите температури и необичайно дългата суша, но и заради намаляването на засетите площи в страни като Украйна, САЩ и Мексико. Все повече културата се използва в етаноловата промишленост, което на свой ред обуславя допълнително увеличение на търсените количества.

В Аржентина се очаква заетите със соеви култури площи да се увеличат за сметка на тези с царевица.

Липсата на влага и високите температури по време на цъфтеж на културата са причина във Франция състоянието на реколтата да се влошава все повече.

Leave a Comment