Прогнозата на ЕЦБ е за спад от 0.6% за 2013 г. и + 1.1% догодина

Европейска централна банка

ЕЦБ не намали лихвения процент

Европейската централна банка (ЕЦБ) коригира прогнозата си за икономическия растеж през 2014 година от 1% на 1.1%. За тази година обаче очакванията са за свиване с 0.6%. Това заяви в речта си президента на банката Марио Драги след заседанието на борда на директорите днес. На него бе решено лихвата да се запази, въпреки че е имало и предложения да падне още.

По предварителна информация на ЕЦБ инфлацията в еврозоната е 1.4% през май, което е увеличение от равнището 1.2%, регистрирано през април. Слабият ръст е резултат на повишаването на цените на услугите, както и на увеличението на цените на храните.

В средносрочен план банката очакванията, че инфлацията ще остане в границите, заложени от ЕЦБ.

Драги призна, че растежът на кредитирането за частния сектор остава слаб. Той нарече неприемливо високите нива на безработица, особено при младите хора. Освен финансовата криза, има и други фактори, които блокират трудовите пазари в няколко държави. Една от тях е, че гъвкавостта на пазара е оставена на раменете само на младото поколение. 

Друга причина е, че бързо променящия се свят и глобализацията, изискват нови способности, инвестиции в човешки капитал, така че младежката безработица може да бъде обяснена именно с това – липсата на качества, които се търсят от пазара на труда.

ЕЦБ намира, че ограничението на капитала, който може да бъде изнесен през границите на Кипър, трябва да бъде премахнато, тъй като вреди на пазарите в Европа. И колкото по-скоро се случи това, толкова по-добре ще бъде.

Според президента на ЕЦБ програмата OMT (Outright Monetary Transactions ) е най-успешната монетарна мярка, предприемана от много време насам. Същността на програмата е, че ЕЦБ обещава да изкупува неограничено количество облигации от тези страните в еврозоната, които се обърнат официално за помощ към създадените спасителни фондове. Книжата, които банката ще придобива, трябва падежират през следващите три години.

По отношение на програмата LTRO (Long-term Refinancing Operation), Драги съобщи, че банките продължават да изплащат получената в началото на миналата година финансова помощ, като до тук са върнали около 60% от получените средства.

 

Leave a Comment