Животновъдите в Ямболско на протест след скандала с обществената поръчка на БАБХ

животновъди от Ямболско на протест
Собственикът на фирмата, която ще доставя препарати за диагностика на чума, пише до медиите, че е предусетил болестта преди шест месеца
Животновъдите в Ямболско отново излязоха на протест тази сутрин в 8:30 часа. Те се събраха на изхода на пътя към село Шарково и град Болярово, съобщи БНТ.
Протестиращите искат Българската агенция по безопасност на храните да премахне забраната за продажба на месо и мляко, която бе наложена в засегнатите с чума по дребните преживни животни райони в Странджа.
Друго искане на животновъдите е да получат адекватни компенсации за пропуснатите ползи след забраната за търговия и транспортиране на животни в зоните около огнищата на чума по дребните преживни животни.
Фермерите протестират и срещу наложеното отглеждане на животните в оборите, което освен разходи води и до залиняване на добитъка.
Вече месец се проваля диалога между фермерите в село Болярово и институциите. Ветеринарите заобикалят стопанството там въпреки заповедта за евтаназия на животните. Те не влязоха и за втора проба. Животновъдите са категорични, че овцете им са здрави въпреки положителния резултат за чума от първите кръвни проби през юни, добавя бТВ.
Протестът идва веднага след като стана ясно, че създадената през този юни фирма „Глобул вижън 2018“ на 28-годишния Никола Явахчов е спечелила обществена поръчка за доставка на препарати за диагностика на чума по овце и кози. Собственикът на фирмата няма нищо общо с ветеринарията, занимава се с компютри. Обществената поръчка е на стойност над 330 000 лева.
За участие в обществената поръчка е поканена само въпросната фирма, тъй като „Глобул вижън 2018“ ЕООД е представила пълномощно от 1 август 2018 г. да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката, от IDvet Genetics, Франция, подписано от Филип Поркюе – главен изпълнителен директор. Именно поради това и БАБХ ги е поканила за участие в процедурата, съобщиха снощи от агенцията. Продуктите на IDvet Genetics са единствените регистрирани за използване у нас.
В писмо до медиите Никола Явахчов обяснява, че фирмата му се занимава не само със софтуерна дейност, а и с всички дейности и услуги, незабранени от закона. Собственикът пише, че е водил интензивни преговори вече 6 месеца да представя в България продуктите на френската фирма „IDvet Genetics“, водеща в производството на тестове за заболявания по животните . „Така, че идеята ми да се занимавам с този бизнес датира много преди у нас да бъде засечена чума по дребните преживни животни. Окончателните преговори с френската страна приключиха на 1 август 2018 г. с договор, който ми позволи да предлагам множество диагностикуми, сред които и единствените китове за установяване на чума по дребните животни, регистрирани в страната.

Най-важното за мен като млад човек, който иска да успее в страната си, е да правя всичко според правилата и закона“, пише още Явахчов.

Leave a Comment