БАБХ анулира обществената поръчка за чума по дребни преживни

БАБХБългарската агенция по безопасност на храните ще анулира обществената поръчка на стойност от над 360 хил. лв. без ДДС за доставка на продукти за диагностициране на чума по дребни преживни животни. Това обяви на извънредна пресконференция директорът на агенцията д-р Дамян Илиев, съобщи БНР.

Взетите досега осем хиляди проби ще се изследват в европейски лаборатории за сметка на Европейската комисия.

Обществената поръчка, спечелена от фирма „Глобул вижън 2018“, предизвика силен отзвук в медиите. Оказа се, че 28-годишният собственик на дружеството Никола Явахчов, който се занимава с поддръжка на компютри, е регистрирал фирмата съвсем наскоро, а от 1 август тя е получила пълномощно от френския производител на диагностични материали IDvet Genetics, Франция. Така „Глобул вижън 2018“ се е оказала единствената в страната фирма, която отговаря на условието да предлага одобрени от нашата страна продукти.

Анулирането на договора за обществената поръчка идва след реакцията на премиера Бойко Борисов днес, който заяви пред медиите: „Ако са направили такъв заход и такава работа, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да ви обещая, само да си взема телефона. Така че отговора може да го получите до края на деня“.

И ето че отговорът дойде.

Leave a Comment