Рицарят Хичкок: Не знам как хората успяват да изгледат филмите ми

ХичкокПреди 119 г. на 13 август се ражда в Лондон черният маг на киното Алфред Хичкок. Въпреки че от създаването на неговите шедьоври досега това изкуство е станало много по-убедително заради новите технологии, филмите на Хичкок са направени така, че още носят тръпката на ужас.

Режисьор и продуцент Хичкок често е наричан „майсторът  на съспенса“. Чрез филмите си той става известен по целия свят, като режисира шедьоври като „Психо“ и „Птиците“.

Ето и няколко по-интересни факта за тази интересна личност:

  • Алфред Хичкок е бил с наднормено тегло през по-голямата част от живота си, като в даден момент е тежал 165 кг. при все че е висок 1,72 м. Типичната му вечеря се е състояла от печено пиле, малко шунка, картофи, два зеленчука, хляб, бутилка вино, салата, десерт и бренди. Неговата  жажда за сладолед обикновено е била утолявана по-късно вечерта. Въпреки любовта си към храната, Хичкок е изпитвал ненавист към яйцата.
  • Хичкок е изпитвал ужас от властите и от полицаите в частност. Той приписва този си страх на едно негово преживяване, когато е бил на 6 години. Баща му го изпратил до местното полицейско управление с бележка. Дежурният офицер я прочел и го заключи в килия в продължение на няколко минути като казал: „Това правим с лошите момченца.“ Няколко десетилетия след това, когато Хичкок бил попитан какво би искал, да бъде изписано върху надгробния му камък, той отговорил: „Това правим с лошите момченца.“ Въпреки това режисьорът е бил кремиран, а прахта му разпръсната.
  • Страхувал се е от собствените си филми. През 1963 г. Хичкок заявява в интервю: „Аз се страхувам от собствените си филми. Никога не ходя да ги гледам. Не знам как хората успяват да изгледат филмите ми. “ Когато интервюиращият описва страхът му, като „нелогичен“, Хичкок се съгласява, но отговаря:“ Но какво е логиката? Няма нищо по-глупаво от логиката“.
  • Хичкок се опитал да изкупи всички екземпляри от книгата, върху която е базиран „Психо“, така че никой да не знае как ще завърши филма.
  • Дъщеря му Патриша има малки роли в някои от филмите му.
  • Той е бил удостоен с рицарско звание от кралица Елизабет само няколко месеца преди да умре.
  • Хичкок има малка роля в почти всеки един от филмите си. В крайна сметка това се превръща в традиция и той решава да се появява в началото на филмите си, за да не отвлича вниманието на публиката от сюжета на историята.
  • Когато през 1979г. получава признание за цялото си творчество, Хичкок се шегува с приятели, че сигурно скоро ще умре. Режисьорът умира година по-късно.

Подготви: Даниела Вълева

Leave a Comment