GPS технологиите за очертаване на площи са намалили 5 пъти застъпванията

земяЗастъпванията на площи при очертаването им е намаляло за 5 години 5 пъти. През 2014 г. при 50 хиляди земеделци е имало дублиране на едни и същи земи. Тази година те са по-малко от 10 хиляди. Това обяви в интервю за националното радио Янислав Янчев, директор на „Директни плащания“ в Министерството на земеделието, храните и горите.

Според Янчев причините за сериозното намаление на застъпванията са две. От една страна има санкции, които дисциплинират. „Не се отпуска подпомагане за тези площи и има наказание още 1,5 пъти с размера на площа“, посочи Янчев. От друга, фермерите прилагат вече нови технологии, в това число и GPS технологии, за да подобрят точността на дигитализиране на земеделските си парцели в интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК).

За тази година застъпване на около 50 000 дка са допуснали 9500 земеделци. Положителното е, че става въпрос не за двойни, а за частично застъпени площи. 

Фермерите, при които има дублаж, ще получат уведомителни писма и в срок от 20 дни след получаването им, те трябва да посетят областната дирекция на ДФ „Земеделие“, където да представят документите, на база на които са направили очертаванията, за да се разбере кой е прав и кой греши.

Leave a Comment