Агрометеорология: Почвената влага намалява, слаб дъжд в края на седмицата

Надежда Шопова

Надежда Шопова

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог

През първото десетдневие на август и в началото на второто десетдневие на месеца последните етапи от развитието на земеделските култури протичаха с ускорени темпове. Агрометеорологичните условия се определяха от слънчево и топло време със средни стойности на температурата на въздуха между 22⁰С и 25.5⁰С, за района на Пловдив 24.4⁰С. Максималните в някои райони надвишиха 34 С (граф.1). Валежите бяха незначителни, с изключение на района на Хасково и Бургас, където количествата (22 mm ; 15mm ) бяха със стопанско значение.

graf

През периода се наблюдаваше постепенно намаляване на почвените влагозапаси като стойностите в дълбочина се понижиха под 70%ППВ. За зеленчуковите култури като пипер, патладжани, корнишони, домати, при които се наблюдаваше цъфтеж, формиране на завръз и узряване, бяха необходими поливки. Узряване имаше при сините сливи, прасковите и гроздето. Условията бяха подходящи за прибиране на реколтата и повърхностни обработки на почвата.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от предимно слънчево и топло време. Очаква се максималните стойности да бъдат между 31⁰С и 36⁰С, а минималните-между 16⁰С и 20⁰С. Заоблачаване и условия за валежи и гръмотевична дейност се прогнозират в края на периода, като очакваните количества в района на Пловдив са под 10 mm. Относителната влажност на въздуха ще е между 47% и 68%.

В средата на месец август почвените влагозапаси ще продължат да намаляват. По-сухото и топло време ще бъде предпоставка за ограничаване на гъбните болести и плевелната растителност. Прогнозираните високи температури ще бъдат неблагоприятни за цъфтежа и оплождането на зеленчуковите култури. При тях напояването с подходяща поливна норма ще остане задължително мероприятие.

Ще продължи узряването и прибирането на прасковите, сливите, смокините и гроздето. Условията ще бъдат благоприятни за прибиране на приключилите развитието си пролетни култури. Където има наличие на зараза, предимно при винените сортове лозя и зеленчуковите култури в по-хладните часове на деня ще могат да се извършват пръскания с фунгициди и инсектицидни прапарати. Предвид високите температури, незначителните валежи и състоянието на растителната покривка е необходимо повишено внимание с оглед високия индекс на пожароопасност.

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 НИМХ Пловдив

Leave a Comment