Изплатиха по 51,5 лв./дка de minimis за над 37 хил. дка рози

Според агростатистиката в страната има 35,7 хил. дка с маслодайното растение

розопроизводители протестДФ „Земеделие“ изплати на розопроизводителите близо 2 млн. лева (1 921 520 лв.) по схемата на минималната държавна помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) № 1408/2013. Субсидиите са преведени на 852 земеделски стопани. Подпомагането се предоставя на площ, за покриване на част от разходите по отглеждане на културата маслодайна роза.

Ставката в размер на 515 лв. на хектар е определена от МЗХГ след подаване на  всички заявления за участие по схемата. Това означава, че е изплатена помощ за 37 311 дка маслодайни рози. Според агростатистиката на МЗХГ у нас градините с тази култура са 35 701 дка. В същото време със сигурност има повече розови насаждения от субсидираните, тъй като немалка част от дребните розопроизводители не са регистрирани като земеделски производители по Наредба 3. 

Розопроизводителите получиха обещанието за държавната помощ в деня, когато блокираха с протестите си важни пътища. Те протестираха заради ниските изкупни цени на цвета – 1,40-1,60 лв./кг, и отказите за изкупуването му. Недоволството им отвори разговори за значителни проблеми натрупани в бранша, като смесването на българско с некачествено розово масло от Иран и Мароко и компрометиране на продукта, с което сме известни, липсата на договори за изкупуване между производители и преработватели, ролята на изкупвачите, неплащането на данъци. По инициатива на земеделското министерство бе създадена работна група за изработването на закон за маслодайната роза. 

Обещанието за помощта de minimis, което министър Румен Порожанов даде пред протестиращите, бе посрещнато разнопосочно заради условието субсидията да се изплати единствено на регистрирани земеделски производители. Известно е, че повечето от дребните стопани на маслодайни рози не участват в регистъра към МЗХГ, тъй като не желаят или нямат възможност да плащат осигуровки, макар и в намален размер. 

Leave a Comment