Търговският регистър е достъпен за справки, но не е напълно възстановен

„От днес, 15 август, потребителите на Търговския регистър и регистъра на юридическите лицa с нестопанска цел ще могат да извършват справки за актуално състояние по ЕИК.“ Това е изписано на сайта на Агенцията по вписвания от тази сутрин, след като в петък, 10 август, електронната страница се срина. Проблемът е, че регистърът е само частично възстановен.

Screenshot 2018-08-15 09.48.25

„Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица“, съобщават от агенцията. От агенцията подчертават, че нарушаването на работата на Търговския регистър не е свързано със злонамерена външна намеса, нито с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват“, категорични са от Агенцията по вписванията.

Днес сутринта премиерът Бойко Борисов заяви от сградата на Министерския съвет, че трябва да има надзор над електронните системи, за да не се допусне нов подобен срив.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че се работи денонощно по отстраняване на проблема. „Става дума за 25 терабайта информация, огромни масиви от данни. До няколко дни трябва да имаме всички функционалности в регистъра. От понеделник се прави одит на всички информационни системи в институциите. Всяка база данни трябва по нормативни изисквания да се съхранява на две и повече места. До 10 дни ще предложим решение за единно държавно хранилище, където всеки регистър ще си прави копие на информацията и технически и нормативно ще препятстват по този начин технически кризи в бъдеще”, обясни той пред медиите.


Leave a Comment