ФАО: Бананите са застрашени от изчезване заради вредна почвена гъба

Днес и утре в Инстанбул се провежда международен форум за опазване на любимия плод на човечеството
Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

Най-експортираният и вкусен плод – бананите, могат да бъдат унищожени напълно от гъбна болест. Тази заплаха ще е основната тема на Международния конгрес по градинарство, който започва днес в Истанбул и ще продължи и утре, 16 август, съобщава Организацията по прехрана и земеделие ФАО към ООН.

Бананите са популярни не само сред хората. Вредителите по растенията също ги обожават. Това важи особено за почвената гъба Fusarium. Около половината от бананите по света са от сорта Кавендиш, който е сред най-чувствителните и склонни към заболяване.

Днешният семинар е част от глобалната програма на ФАО за овладяване на Fusarium по бананите и се провежда в партньорство с Bioversity International, Международния институт по тропическо земеделието и Световния Banana форум.

Днес експерти ще обсъдят и подготвят две ръководства – препоръки за туристи, и въпроси, свързани с политиките за предотвратяване на разпространението на щама на тропически раса 4 (TR4) от гъбички Fusarium oxysporum f.sp. на cubense, които заразяват бананите в Азия.

„До сега не са установени ефективни решения за премахване на тази агресивна болест и за предотвратяване на разпространението й на местното и международно ниво“, обясни Фазил Дюшюнчели, експерт на ФАО по въпросите за растителна защита.

Разпространението на гъбички се извършва чрез замърсени растителни материали и замърсени частици от почвата, прилепнали към превозни средства и селскостопанска техника. Критична роля играят и напояването, канализацията и наводненията. И, както посочва в речта си Дюшюнчели, болестта се е превърнала в „реална заплаха“, поради наличието на системни слабости. Сред тях са ограничените възможности за прилагане на фитосанитарни стандарти, неадекватната информираност на фермерите и селяните, работещи в бананови плантации, както и липсата на ефективни мерки за биологична безопасност на ниво ферма.

Глобална програма – мултипрофилно партньорство – е създадена, за да укрепва националните капацитети в прилагането на необходимите фитосанитарни практики за предотвратяване и ограничаване на болестта в страните, които все още не са обхванати от  болестта.

Програмата с бюджет от 1 млн. долара е насочена към засилване на международното сътрудничество и укрепване на публично-частните партньорства.

„В дългосрочен план трябва да разработим нови устойчиви сортове, които са най-подходящи за веригите за доставки“, добави Дюшюнчели. „Това изисква фокусирани и съвместни усилия. Същевременно производството на банани трябва да стане по-устойчиво чрез създаването на по-разнообразни и многокомпонентни системи. “

Програмата ще съдейства за комуникация и застъпничество в глобален мащаб, както и повишаване на информираността на заболяването, особено в Азия, Африка, Латинска Америка, Карибите и Близкия изток.

TR4 е сериозна заплаха за производството и търговията с банани с потенциални последици за пазарите и за тези хора, за които се събира реколтата от така обичания плод.

Leave a Comment