Сделките за пшеница в Северна България вече са на 380 лв./тон

склад за зърноВъпреки слабите добиви при пшеницата и високите разходи, свързани с презасяването заради проливните дъждове през пролетта, за българските фермери 2018 г. ще бъде доста по-доходоносна като година от миналата. Кратка анкета сред земеделските производители показа, че с поскъпването на пшеницата немалка част от земеделците успяха да реализират зърното си веднага след жътвата, за да освободят складовете си за пролетните култури, пише Синор.БГ.

В различните региони продажбите вървят доста шарено, но ако преди месец в Северна България тон зърно се изкупуваше по 320 лева, то сега сделките вървят дори по 380 лв. за тон.

Преди десетина дни започна жътвата на слънчоглед в Южна България, а от началото на тази седмица комбайните влязоха и в нивите на север от Стара планина.

Въпреки че цените на маслодайното семе тази година доста се понижиха, като офертите паднаха до 500-520 лева за тон, очакваните високи добиви ще компенсират ценовия спад, посочиха пред Синор.БГ фермери от Кнежа и района на Монтанско.

Най-големите надежди обаче са при царевицата, при която благодарение на дъждовната пролет се очакват изключително високи добиви.

„Дори при цена 220-260 лева за тон, хората ще избият разходите си с изключително високите добиви“, посочи земеделец от Плевенско. Очакванията са тази година от декар стопаните да приберат между 950 и 1000 кг царевица.

Силно притеснителните данни за пазара на зърно в Западна Европа, където заради сушата реколтата от всички култури ще бъде под очакваното, раздвижи пазара. Това личи и от данните за износа, които показват, че веднага след жътвата страната отбелязва 11% ръст в експорта на пшеница.

Всичко това гарантира добра възвращаемост и ръст в доходите, коментират експерти в бранша.

Leave a Comment