Екип от МЗХГ пита за разходите в четири отопляеми оранжерии

Екип от дирекция „Растениевъдство и биологично производство“ в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ)започна от днес посещения в оранжерийни комплекси и разговори със собствениците и техните счетоводители. Срещите бяха обещани от земеделския министър Румен Порожанов по време на обсъждане на нотификациите за обвързаното подпомагане с браншови организации.

Съдружникът в оранжерията във Ветрен дол Огнян Златев

Съдружникът в оранжериите във Ветрен дол Огнян Златев

IMG_3961-1024x683

Нотификацията за плодове, полски и оранжерийни зеленчуци бе посрещната остро от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), които се оказаха с отрязан с над 1,2 милиона лева бюджет. Намаленият с около 15% портфейл за оранжерийното производство бе мотивиран от министерството с технологична карта за тази специфична аграрна индустрия, която според БАПОП е доста неточна. На срещата с министъра от браншовата организация показаха разходни сметки, далеч по-високи от тези, с които МЗХГ разполага. На вниманието на Порожанов бе предоставена и финансов разчет на аграрни икономисти от Селскостопанска академия, с разходи, които също надхвърлят значително базовата информация на министерството. Срещите на експерти от МЗХГ с оранжерийни производители са с цел да се обективизират данните.

Днес екипът посети оранжерията на „Елитагро“ООД в село Ветрен дол, област Пазарджик и оранжерията на Борил и Мария Николови в село Цалапица, област Пловдив. Утре експертите ще се отправят към Варна, където ще се срещнат с още двама оранжерийни производители. Четирите оранжерии в Пловдив и Варна са отопляеми, а растенията се отглеждат върху почва. Именно за тези характеристи са настояли от МЗХГ при избора на оранжерии.

Оранжериите в Цалапица

Оранжериите в Цалапица

Експертите поясниха, че до края на август трябва да подготвят доклад за посещенията си, който ще предоставят на земеделския министър. През септември пък ще бъде изготвена нова технологична карта с по-точни разходи на отопляеми оранжерии. Тя ще послужи за определяне на размера на подпомагане на бранша от следващия програмен период, който ще започне от 2021 г.

 

Leave a Comment