Ниски цени на горските гъби, високи – на боровинките

продавач на боровинки на тържището до ПървенецДъждовното лято провокира богата реколта на диви гъби в горите. Заради изобилието им в Пазарджишко тази година берачите наблюдават спад в изкупните им цени. В планинските райони на областта основно се берат манатарки и пачи крак. Към момента изкупните им цени са 3 лв/кг, съобщават от Службата за съвети в земеделието. Пунктовете, където се изкупуват гъбите, са с препълнени капацитети и това сваля цените им.

За разлика от гъбите, боровинките държат по-висока цена – 4,50 лв/кг, което удовлетворява берачите. Работата по брането е трудоемка и предимно ръчна. Хората са се специализирали и събират горските плодове с ръчно изработени, самоделни берачки.

Горските плодове като малини, ягоди и боровинки се берат предимно от жени и се купуват също от жени за приготвянето на сладка и конфитюри.

По пазарите в Пазарджишко изкупната цена на горските плодове е 6 лв/кг, на тържище „Родопи 95“ кръй Пловдив боровинките се продават за 4,50-5,00 лева според качеството им.

Leave a Comment