бТВ и ТВ7 прекъснаха сигналите към Булсатком

В ответен удар операторът пуска безплатно за абонатите си HBO

бТВ медиа груп и ТВ7 прекратиха достъпа до каналите си на абонатите на сателитния оператор Булсатком. Причината е в задълженията, натрупани от оператора към двете медийни групи. В официалното си становище бТВ посочва, че Булсатком  дискриминира групата, която е с мрежа от 7 канала, тъй като отказва да поднови договора си с нея. От телевизията посочват, че цената, която предлагат на оператора е под 2 лева за абонат за 7-те канала. От бТВ допълват още, че Булсатком обявява по-малък брой абонати от фактическите, за да намали цената. Съмненията на медийната група се доказвали от пазарни проучвания.

В отговор Булсатком обвинява бТВ, че е завишила 3 пъти цената на излъчването от догодина и затова отказва да подпише новия договор. Ако подпишем по-висока цена, това би увеличило таксата за абонатите, което е неприемливо, смята операторът. Освен това той изтъква, че медийната група не предлага поотделно каналите си, а само в пакет, което е непазарно. От Булсатком отричат да имат финансови задължение към бТВ медиа груп. Операторът компенсира абонатите си за липсата на bTV, bTV Action, bTV Comedy, bTV Cinema, bTV Lady и спортния канал РИНГ, като пусна напълно безплатно HBO и HBO Comedy.

Малко по-късно направо в ефир от ТВ7 съобщиха, че медийната група спира подаването на сигнал към оператора Булсатком. Причината отново, както и при bTV, са неизчистени финансови отношения. Според официалната позиция на телевизията излъчването на каналите на групата към оператора ще бъде възобновено веднага, след като задълженията му бъдат изчистени и новият договор за 2013 година – подписан. Така излъчването на каналите TV7, Super 7 и BBT ще бъде преустановено тази вечер в 24:00 часа.

Leave a Comment