Агресия от екрана: Мая Манолова и Цецка Цачева заедно в студиото

Ако думите бяха камшици, двете народни представителки щяха да са в болницата след участието им по бТВ тази сутрин
Цецка Цачева и Мая Манолова в бТВ

Цецка Цачева и Мая Манолова в тв студието – трудно се описва

Ако думите имаха физическо измерение, тази сутрин Цецка Цачева и Мая Манолова щяха да си тръгнат с тежки посинявания от студиото на бТВ и дори да да са настанени за болнично лечение. Двете дами – бившата председателка на Народното събрание и настоящата заместник-председателка, бяха гости тази сутрин в медията, а водещите Цолова и Николаев, останаха безмълвни, защото в диалога между събеседничките не бе допусната и секунда пауза.

Нападките между юристките Манолова и Цачева се концентрираха върху две теми. Едната – защо ГЕРБ напуска Парламента. И втората – как се представя новото ръководство на Народното събрание.

Цецка Цачева поддържаше тезата, че ГЕРБ не може да остане в Народното събрание, тъй като няма как да защитава интересите на избирателите си от позицията, която БСП, ДПС и „Атака“ са я принудили да заеме. Според Цачева ГЕРБ трябва да има пропорционално на изборните резултати участие в парламентарните комисии. Вместо това обаче, новата коалиция ѝ е отредила паритетно участие. Не може „Атака“, която е с 23-ма депутати да има председател на временна комисия, а ГЕРБ със своите 97 народни избранници, да е в ролята на опозиция без глас, обясни бившият председател на НС. Според Цачева промените на Правилника на Парламента, които позволяват 10 отцепени от групите си депутати да могат да формират нова група, целят две неща. Първо – да излязат депутати от „Атака“, които да обособят фракция, така че в Парламента да се гарантира кворум. И второ – Волен Сидеров да запази привлекателната си роля на опозиция. По тази логика ГЕРБ може да състави 9 нови парламентарни групи и всяка една от тях ще има право да участва в комисиите, посочи един от абсурдите на променения правилник Цачева.

Мая Манолова, която в началото на разговора, напразно очакваше да получи думата, се изнерви и попита водещите кой отговаря за реда в студиото. Червената зам.-председателка на НС обясни, че депутатите на ГЕРБ оттук нататък ще идват сутрин в Парламента, за да се регистрират, а след това ще пият кафета и ще се разхождат в кулоарите. Те щели да се регистрират най-вече, за да си получат заплатите на народни представители, според нея. „Затова ли ви изпратиха хората в Парламента, госпожо Цачева“, попита Манолова. Тя подхвърли, че е „много жалко“, когато си бил председател на Народното събрание да се окажеш в „жалкото“ състояние да си в челото на деструктивна опозиция, която се опитва да създаде хаос и безредици.

„Дръжте се като зам.-председател на Парламента, госпожо Манолова“, посъветва я остро Цачева. „Вие бяхте партийно острие, но вече сте в ръководството на Народното събрание!“

Цачева показа снимка от вчера, на която се вижда, че „младежът“-дупетат Атанас Пъдев, избран от Старозагорско, сръчно гласува с две карти.

„Цачева, вие имате характерови проблеми“, възкликна Манолова. Тя се възмути от факта, че бившата председателка на НС се е превърнала в парламентарен папарак. „Докъде можете да стигнете, госпожо Цачева? Да стоите на балкона и да снимате…“, възмути се Мая Манолова.

Цачева с удоволствие обясни, че вчера не е стъпвала на балкона на пленарната зала и допълни, че има и други снимки, които не е взела. Оттам разговорът се прехвърли върху темата защо депутатите не гласуват с карти, на които са нанесени биометричните им данни, за да се избегне измамата.  Манолова отговори, че вече е взета биометрията и се изработват новите пластини. „Това е работа за два дни, а вече минаха 20“, реагира бившата парламентарна председателка.

Цецка Цачева разкритикува Манолова за поведението ѝ като член на ръководството на НС. Тя попита опонентката си защо не се е намесила, когато преди няколко дни се стигна до почти физически сблъсък между Волен Сидеров и Ивайло Московски. После зададе въпроса защо Манолова не е потърсила среща с ръководството на ГЕРБ, за да се изясни защо най-голямата парламентарна група иска да напусне НС. „Когато аз бях председател и имаше конфликти, съм разговаряла с председателите, за да изгладим нещата. Защо вие не потърсихте среща с ГЕРБ“, попита Цачева. „Какво прави ръководството на Парламента? Нищо! Не можете да влезете в ролята на заместник-председател, госпожо Манолова“, със задоволство констатира представителката на ГЕРБ в студиото.

„Може ли да кажа едно изречение без Цачева да ме прекъсне“, попита сдържано изнервена Манолова. „ГЕРБ бойкотира и председателския съвет. Как да потърся контакт при този бойкот?“ Тук Цачева отговори, че бойкотът е от вчера, като преди това парламентарната група на ГЕРБ е била налична, но никой от ръководството на НС не е поискал разговор с партията.

„Искам да ви задам един въпрос“, каза в края на стресиращия разговор Мая Манолова. „Ще останете ли в една партия, ако тя се окаже собственост на човек, който е извършил престъпление?“  Цачева искрено се възмути. „Няма да отговоря на подаден по този начин въпрос“, хладно реагира експредседателката. Манолова я призова да запази авторитета си на председател на Народното събрание. На което Цецка Цачева светкавично отговори с въпрос. „Кога сте искрена, госпожо Манолова. В началото на разговора ли, когато казахте че нямам авторитет или в края, когато ме призовавате да си го запазя?“

„И така…“, вмъкна се най-после в разговора Виктор Николаев. „ГЕРБ ще влезе ли днес в Парламента?“ Цачева отговори с енигматична усмивка. А Манолова подхвърли: „Ако се регистрират, ще е заради надницата.“

 

 

1 Comment

  1. Кристина Иванова каза:

    Цецка не може да стъпи на малкия пръст на Мая Манолова. Като не може да и опонира по друг начин реши да я прекъсва на всяка втора дума. Тия гербери нестига, че са насрани до ушите, ами продължават да се напъват. Кой може да си позволи днес като не е в настроение да си хване пътя и да си тръгне от работа

Leave a Comment