Агрометеорология: Топла седмица с временни заоблачавания, след уикенда – промяна

Надежда Шопова

Надежда Шопова

Автор: Надежда Шопова, НИМХ Пловдив

През изминалия период времето в района беше сухо и горещо, което доведе до повишено водопотребление при растенията в района. Падналите валежи бяха незначителни (между 0.0mm и 10mm), без стопанско значение. Най-сухо и горещо беше в района на Ямбол и Стара Загора, където максималните стойности надвишиха 34.5⁰С

През периода съществена промяна в агрометеорологичните условия не се очаква. Ще преобладава слънчево и топло време със средна температура на въздуха между 23⁰С и 26⁰С. Минималните стойности в земеделските райони на Пловдив ще са между 18⁰С и 21⁰С, максималнитe около и над 32⁰С. Кратко заоблачаване и условия за гръмотевична дейност се прогнозират в средата на периода. След почивните дни се очаква усилване на вятъра. Ще преобладава облачно време, като ще са налице условия за гръмотевична дейност и превалявания, на много места  със стопанско значение.

комбайн слънчогледПоследните етапи от развитието на земеделските култури ще протичат с ускорени темпове и  при  намаляващи почвени влагозапаси. Стойностите на ППВ до 100cm ще паднат  под 70%. Продължаващото засушаване ще се отрази най-вече върху състоянието на зеленчуците, вторите култури и все още неприключилите развитие си по късни пролетни култури. Голяма част от посевите от слънчоглед и царевица в района са и встъват във фенофаза узряване.

Условията през работната седмица ще бъдат подходящи за прибиране на реколтата и за повърхностна обработка на почвата. Растително защитните пръскания трябва да се провеждат в по-хладните часове на деня като при зреещите плодове следва да бъдат съобразени с периода на прибирането им. Напояване с подходяща поливна норма в зависимост от дефицита на влажност следва да се проведе при доматите, патладжаните, пипера, корнишоните и др. Сухото и топло време ще ограничи развитието на гъбните заболявания и ще оказва благоприятно влияние върху узряването на гроздето.

След почивните дни агрометеорологичните условия няма да са благоприятни за работа на полето. До края на седмицата остава риска от възникване на пожари, където влажността на почвата в повърхностния почвен слой е ниска, а растителната покрива суха.

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 НИМХ Пловдив

Leave a Comment