Искат оставката на Агайн заради „Олимпик“, шофьорите пият студена вода

Според Владислав Горанов държавата няма как да предяви претенции пред кипърския фонд 

danak_avtomobiliПремиерът Бойко Борисов поиска Народното събрание да освободи от зам.-председателския пост на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн заради фалиралия кипърски застраховател „Олимпик“. Почти 200 хиляди шофьори в страната, избрали да сключат „Гражданска отговорност“ с „Олимпик“, търпят щети в размер на около 9 милиона лева. 

Оставката бе поискана днес след среща между премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и представители на КФН. Министър Горанов призова Агайн доброволно да подаде оставка, тъй като от КФН не са се поинтересували какви са правилата и процедурите, след като финансовото министерство на Кипър е поискало несъстоятелност на Фонда.

Внесените от „Олимпик“ пари в Българския гаранционен фонд няма как да бъдат ползвани за обезпечаване на хората с прекратени полици, информира още Горанов. Той допълни, че страната ни може да ангажира кипърско адвокатско дружество (тъй като целият процес по несъстоятелност ще се води там) да представлява българските кредитори. „Няма как държавата да се суброгира като кредитор от името на застраховани български граждани в тази компания“, заяви финансовият министър. Ако процедурата по прекратяването дейността на дружеството е по несъстоятелност, пострадалите българи ще имат право да получат обезщетeние от Кипърския фонд, допълни той.

Още на 10 май КФН обяви, че е била информирана за решението на Министерството на финансите на Кипър да отнеме лиценза на „Олимпик“. От този момент надзорната комисия забрани на дружеството да сключва нови застрахователни договори или да удължава срока или разширява покритието на съществуващите договори. Последва обжалване от страната на „Олимпик“. 

Съдът реши на 10 август да бъде назначен предварителен ликвидатор. Това беше официално обявено на 17 август.

Считано от 18 август застрахованите в „Олимпик“ автомобили у нас се оказаха без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и под риска да бъдат глобени за административно нарушение от КАТ. 

За капак на ситуацията полиците за тази застраховка се увеличиха с 40-50 лв. в края на юли – началото на август. Причината за скока бе в тълкувателно решение на касационния съд, според което при смърт на пътя за обезщетения от застрахователя могат да претендират не само най-близките, но и други роднини, включително лица, които не са в роднинска връзка с починалия. „Гражданската отговорност“ бе увеличена и заради анализ на КФН за задължителната застраховка, публикуван в края на юли, според който застрахователните дружества губят от растящия размер на обезщетенията, които трябва да изплащат. Анализът послужи като сигнал на застрахователите да вдигнат размера на застраховката. 

Leave a Comment