Нова тарифа увеличава чувствително таксите за стопански и любителски риболов

Скокът е от 20% до три пъти по-високи такси

лодки на кея в АхтополТаксите за стопански и любителски риболов да бъдат увеличени, предлага проект на постановление, който трябва да бъде гласуван от правителството. Земеделският министър Румен Порожанов мотивира предложените изменения в тарифата с натрупаната инфлация и 10-годишния застой на таксите. Единствено цената на специално разрешително за улов на квотиран вид риба във водите на Черно море е бил увеличен през 2014 г. на 60 лева. Новото предложение е разрешителното да струва 100 лева, което е увеличение с близо 70%. 

За издаване на документ за регистрация на лице, развъждащо и отглеждащо риба и други водни организми, за центровете за първа продажба и за купувачите при първа продажба таксата ще бъде увеличена от 20 на 50 лева. 

Безсрочното разрешително за стопански риболов ще стане 30 лева. 

Таксата за провежданите от ИАРА обучения и полагане на изпит за придобиване на правоспособност за извършване на стопански риболов се променя от 20 на 50 лв. 

Таксата за предоставяне на справка или ограничен достъп до системата за наблюдение и контрол на риболовните кораби се вдига от 2 на 5 лева. 

При стопанския риболов се въвеждат изменения при определянето на себестойността на предоставената услуга по маркиране на риболовните уреди. Сега според чл. 17 и чл. 18 от Тарифата, се заплаща такса в размер на 2 лв. за немрежен риболовен уред и 2 лв. за всеки сектор с дължина до 100 м. за мрежен риболовен уред. Към настоящия момент събираните такси стигат за покриване на разходите за нискокачествени марки, които лесно могат да бъдат подменени или копирани, и които бързо корозират. Предложението на МЗХГ е да се увеличи три пъти събираната такса. За немрежен риболовен уред да стане 6 лева и 6 лв. за всеки сектор с дължина до 100 м. за мрежен риболовен уред. 

В Тарифата се извършва разграничение на мрежените уреди, използвани при извършване на стопански риболов с кораби до 10 бруто тона. Така таксата, заплащана за риболовни кораби до 10 бруто тона, ще бъде увеличена от 100 на 120 лева.

С проекта се предлага изменение в чл. 2, т. 1, чрез добавяне на риболовни уреди „винтери“ за извършване на стопански риболов във водите на Черно море от кораби до 10 бруто тона, за което да се заплаща такса в размер на 300 лв. Досега за риболов чрез риболовни уреди „винтери“ се събира такса в размер на 400 лева по чл. 2, т. 1, буква „в“ – „с други разрешени риболовни уреди“. Предложеното изменение има за цел отделянето на винтерите като използван риболовен уред, което ще даде възможност на риболовците, желаещи да използват само този уред, да заплащат съответната такса, без обвързващото задължение да се заплати правото за използване на други разрешени уреди. 

Подготвена е още една промяна, в разпоредбата на чл. 2, т. 1 от Тарифата. Тя касае лицата, извършващи риболов на миди, рапани, скариди, жаби, езерен рак и други водни организми, които не използват риболовни уреди. Сегашната редакция на тарифата създава предпоставки за неясно тълкуване при заплащане на таксата за улов на други водни организми. Поради нормативните ограничения, част от тези водни организми се улавят предимно чрез водолазен способ, без използване на риболовен уред. При някои видове, обаче, е налична възможността за улов както чрез ръчен (водолазен) способ, така и чрез използване на риболовен уред. Такива са случаите с рапана (улавян чрез водолазен способ и бим трал) и със скаридите (ръчно и с винтери). Водещ мотив при необходимостта от промяна на сега действащата ситуация е да се заплаща такса за определен уред, чрез който да се добиват всички разрешени видове риба и други водни организми. Така например, ще се даде възможност на риболовец, заплатил таксата за използване на винтери, да извършва улов не само на риба, а и на скариди, без да заплаща допълнителна такса за това. Предложението е да бъде добавен текста „без риболовен уред се събира такса по реда и условията на чл. 7”.

Любителите риболовци също ще трябва да заплащат по-високи такси. 

Седмичният билет се променя от 4 на 5 лева; месечният от 8 на 10 лв.; шестмесечният от 15 на 18 лв.; годишният от 25 на 30 лева. 

Leave a Comment