87 съобщения за пестицидни остатъци в храни изпрати системата RASFF

България е констатирала 20 случая на замърсени с химия плодове и зеленчуци – всички от Турция

тържищеЗа периода 1 април-30 юни 2018 г. системата за известяване за храни и фуражи RASFF към ЕК е изпратила 87 нотификации (съобщения) за наличието на пестицидни остатъци. Всички уведомления са в категория „храни“, съобщава в своя статия Николай Спасов от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

В 54 от общия брой нотификации, рискът е определен като „сериозен“, а в 25 е неопределен. В 8 случаи рискът не е сериозен. Информациите за насочване на вниманието са 20, нотификациите за недопуснат внос са 44, предупредителните нотификации са 17, а информациите за последващи действия са 6.

В категория храни, най-многобройни са нотификациите, касаещи „плодове и зеленчуци“ – общо 61, в някои от нотификациите се съдържат повече от едно активно вещество.

Част от нотификациите съдържат случаи на повече от един пестицид в продуктите и с общо 36 различни субстанции, 18 от които са неразрешени за употреба на територията на Европейския съюз. Най-голям брой остатъци са установени от пестицидите: хлорпирифос – 13, трициклазол – 9, карбофуран – 8, форметанат – 6, имазалил – 5, метомил – 4, диметоат – 4, по 3 за тебуфенпирад, ламбда-цихалотрин, никотин, пропаргит, ометоат, триазофос, тиаметоксам и карбендазим, по 2 за метамидофос, ацефат, металаксил, етион, фентион, метамидофос, ацефат и хлорпирифос, както и 22 единични случая.

За периода най-многобройни са нотификациите, касаещи замърсяване в „плодове и зеленчуци“. Най-често нотифицираните продукти за наличие на пестициди са различни видове пипер – 22, 16 с произход Турция, 3 са с произход от Доминиканска Република, 2 от Виетнам, 1 от Египет; 10 нотификации за ориз „Басмати“ – 8 от Индия и 2 от Пакистан; 5 са нотификациите за годжи бери – 4 от Китай и 1 от Франция; 4 нотификации за аспержи – по 1 от Перу, Сенегал, Уганда и Италия; 3 нотификации за лимони от Турция; 3 нотификации за ябълки – 2 от Полша и 1 от Аржентина.

 

Нотификациите подадени от България са общо 20. От тях 16 са за пипер, 1 пратка не е допусната за внос, 2 пратки са за реекспедиране, а 13 са за унищожаване. Всички нотификации са с произход Турция. 3 от нотификациите са за лимони, отново с произход Турция. От тях 2 са за реекспедиране, а 1 е официално задържана. Регистрирана е 1 нотификация за нар с произход Турция, която е била предназначена за реекспедиране.. През разглеждания период България не е била нотифицирана.

Leave a Comment