Сектор Плодове и зеленчуци готви анализ за грандиозния спад в производството през 1998-2017 г.

Чавдар Маринов: Все още нямаме покана за срещата за новата ОСП през септември

Чавдар Маринов, председател на Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци (БАОППЗ), пред Агро Пловдив

Г-н Маринов, от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) информираха, че свикват на среща браншовите организации в земеделието на 12 септември в София за поредно обсъждане на новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Поканено е и аграрното министерство, от което се очакват анализи за развитието на отрасъла. Как организациите в сектор Плодове и зеленчуци се подготвяте за форума?

Научих за срещата от медиите. Нито една организация от нашия сектор не е получила официална покана за участие, но да се надяваме, че няма да ни пропуснат. През септември ние сме в кампания и затова би следвало до края на тази седмица срещата да бъде обявена. Защото всеки е зает и трябва да има време да си направи сметката и плановете. Не може от днес за утре да се подготвим. Това са важни срещи, за които трябва да се подготвим с наши анализи.

Предстоящото обсъждане на новата ОСП несъмнено ще се базира на данни на агростатистиката. Те обективни ли са за сектор Плодове и зеленчуци?

На хартия е вярно, че площите с плодове и зеленчуци се увеличават. Но де факто в тях са включени неплододаващи стари градини, които се чертаят за субсидии.

Организациите в сектор Плодове и зеленчуци готови ли е със свои данни?

дръвче с прасковиТази информация се работи от колеги от други организации. Но, така или иначе, ще имаме време да обобщим данните и да ги анализираме. Ще сравним информацията за 1998 г. с тази до 2018 г., за да видим какво се е случило с плодовете и зеленчуците през този 20-годишен период. Ще сравним количествата продукция, която е произвеждана тогава и сега. Ще попитаме как при модернизиране на технологиите за производство имаме такъв спад, защото той е несъмнен и е в пъти. Говоря за доста стратегически продукти като пипер, домати, краставици, ябълки, сливи, череши.

Откъде ще черпите информация за вашите анализи?

Всичко ще бъде през данни на Министерството на земеделието. Решихме да работим само с техни данни, за да няма съмнения в източника. Относно реколтираните площи ще потърсим достоверна информация, но предварителните ни наблюдения са, че около 30-35 на сто от тях не отговарят на характеристиката за овощна градина.

Прави впечатление, че данните за добиви на агростатистиката някак си гравитират около необходимия за получаване на обвързано подпомагане минимум. Това не ви ли се струва смущаващо?

На среща на браншовите организации в нашия сектор в министерството говорихме и за обвързаната подкрепа и добивите. От някои организации поискаха да се намалят минималните добиви. За ябълките те са 1283 кг от декар. Извинявам се, но имаме членове, които правят по 6-7 тона от декар. Да кажем, че 4 тона са един добър и нормален среден добив при полагане на грижи. Този, който иска да му се намали добива, е така нареченият чертожник.  Той не полага съответните грижи, очертава за субсидии амортизирани, неподдържани градини. Затова му е необходим нисък добив.

Но това предложение се възприе от министерството и добивите на някои овощни култури бяха намалени в нотификацията за 2019-2020 г., нали?

Да, да, случи се. Министерството няма как да не се съобрази, когато 50 на сто от колегите поискат добивите да се намалят.

Ще свикате ли преди 12 септември пресконференция, за да запознаете земеделската общност с вашия анализ?

Всъщност, обсъждахме това да се случи между 17 и 20 септември. Но, така или иначе, ние сме изпратили на министерството нашата позиция. В нея става въпрос и за демографската криза, за социалния фактор, а също и за пари. Искаме промени и цялостна политика, защото както знаете в страната вече имаме 560 изчезнали села. Няма да ги съживим, но поне можем да спрем този процес.

1 Comment

  1. МАНИПОЛАТОРИ каза:

    Луди пълно с луди в тая държава!!!!Които гледа ябълки знае за какво става на въпрос!То има и по 1000кг пшеница от декар но ние говорим за СРЕДЕН ДОБИВ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ,А НЕ ЗА ОПРЕДЕЛЕН РЕГИОН ИЛИ ГРАДИНА!

Leave a Comment