Резултатите от вторите проби за чума в Странджанско – след седмица

Румен ПорожановКъм края на следващата седмица ще са ясни резултатите от вторите проби, взети от кози и овце в Странджа, за потвърждаване или отхвърляне на болестта чума по дребните преживни. Това съобщи пред бТВ земеделският министър Румен Порожанов.

„Има над 8000 проби, които са взети в момента, те ще бъдат обработени до една седмица в 5 лаборатории, за да може да стане бързо тяхната обработка и да може да се предприемат поетапни действия за освобождаване от оборното гледане в тези 7 общини, които са под възбрана за движение на животните”, съобщи Порожанов.

„Вторите проби са пробите на целия 10-километров, разширен 20-километров, диапазон около селищата, в които имаше огнища, и това са на животните от тези селища. Защото в тези 5 малки села, в които бяха констатирани положителни проби, потвърдени от френска лаборатория, там бяха предприети мерки и, разбира се, след това бяха обезщетени до един всички земеделски стопани.

Така че, това са вторите проби, които трябва да покажат има ли разпространение, дали има разширение на това заболяване“, заяви земеделският министър.

Румен Порожанов е категоричен, че чума по дребните преживни животни е имало в Странджа. Заболяването е било лабораторно и безспорно доказано.

Относно опасността от африканска чума по свинете министърът посочи, че болестта идва все по-близо. Последно е стигнала до Калараш, което е на 15 км от Силистра. Ние сме първата страна, която взима превантивни мерки, подчерта Порожанов. „Чехия го направи първа с електропастир, Румъния ще прави това на границата си с Украйна. Дания ще прави доста скъпо устройство.“.

Цената на нашата ограда ще бъде около 1 млн. и 100 000, като над 600 000 ще струва само режещата мрежа „Бруно“. Трудът не влиза в тази цена, поясни Порожанов.

Leave a Comment