Кметът на Перущица отива на съд за ощетяване на общината и подвеждане на ДФ „Земеделие“

Ради Минчев Снимка на Агро Пловдив

Ради Минчев
Снимка на Агро Пловдив

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт спрямо кмета на Перущица – Ради Минчев.

Той е обвинен в длъжностни престъпления – присвояване на чужди средства, документни престъпления и сключване на неизгодни за общината сделки, като щетите са обобщени за над 222 000 лв. и се квалифицират като значителни, съобщи прокуратурата.

Заедно с кмета на Перущица, обвинения получават и Илияна Павлова и Павлин Статев като помагачи.

По делото са разпитани свидетели, извършени експертизи, иззети веществени доказателства и др., посочват от прокуратурата.

Минчев, който е кмет от ДСБ, ще отговаря в съда за това, че в периода от 2 декември 2013 г. до 10 март 2014 г. е присвоил 19 524 лв. общински пари в съучастие с двама свои колеги, като е използвал фалшиви документи.

В периода юни-август 2016 г. кметът е ощетил общината с 87 хил. лева, които според прокуратурата присвоил заедно с двамата си колеги. За да ги вземе по-лесно, Минчев сключил неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за общината.

На 15 май 2014 г. Минчев е представил неверни сведения пред Държавен фонд „Земеделие“, за да получи средства, предоставени от Европейския съюз по Програмата за развитие на селските райони (2007 – 2013). Преди това през 2012 г. е сключил неизгодна сделка за консултантски услуги, от което е последвала значителна вреда за общината.

Прочети още: Кметът на Перущица арестуван заради проект по ПРСР?

Общият размер на причинените имуществени вреди от деянията на Минчев е 222 662 лева, изчислява прокуратурата. Двамата му колеги са предадени на съда за помагачество към действията на кмета.

 

Leave a Comment