Заради отказалите втора проба, пострадалите от чума ферми не купуват нови стада

Янко ИвановЗаради фермите, които отказаха да дадат втори проби за доказване или отхвърлявне на зараза с чума по дребните преживни, стопаните с унищожени стада не могат да напълнят оборите с нови животни. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Янко Иванов пред БНР.

„21 дни след убиването на последното животно и завършването на заключителна дезинфекция е възможно фермите и стадата да се населят повторно. Няма как при наличие на стадо, за което не знаем какъв е здравният статус – дали е инфектирано или не, да се допусне населване отново. Тоест, те сега са причина да не може и другите стопани да населят своите ферми“, заяви зам.-министърът.

 

Янко Иванов информира, че се подготвят частични изменения на Закона за ветеринаро-медицинската дейност. Целта е „да се развържат ръцете на компетентните органи да си свършат работата в такива ситуации“, посочи той. До дни работната група ще представи своите предложения.

1 Comment

  1. МАНИПОЛАТОРИ каза:

    Колко сте долни,интриганти но номера не ви минава вече.Всички вече знаят какви интриганти сте лошото е ,че всичките ни институции станаха такива!Системата ни мачка, убива мой е време за смяна на системата.

Leave a Comment