Кр. Кумчев: Чудесна реколта от сливи, надниците на берачите – двойни

Краси Кумчев в семейната черешова градина Архивна снимка на Агро Пловдив

Краси Кумчев в семейната черешова градина
Архивна снимка на Агро Пловдив

Реколтата от сливи тази година е много добра и изобилна. Това се вижда и по пазара – цените са доста ниски заради голямото предлагане, разказа пред Агро Пловдив Красимир Кумчев, един от най-опитните у нас производители на плодове и зеленчуци. В момента той е в беритбена кампания в новосъздадената сливова градина в област Пазарджик. За първа година насаждението е в стопанско плододаване и добивите от съвсем младото насаждение от 200 дка са около 800 кг/дка. Според фермера, сливите в пълно плододаване ще дадат средно по 4 тона, ако стопаните им са положили достатъчно грижи за тях. 

Цената, на която хипермаркетите изкупуват плодовете за прясна консумация, е 0,50 лв./кг, за ракия и сладко – около 0,35 лв. Някои индустриални купувачи са предложили на Краси Кумчев 0,20 лв., чиято оферта той директно отказал. „Сметката въобще не излиза, ако сливите са брани на ръка, тъй като само разходите за труд са 0,10 лв. за килограм“, поясни той.

Най-актуалният проблем, който не е от днес и вчера – работната ръка, продължава да стъжнява ежедневието на земеделците. „Тази година брането ми излиза по 10 стотинки за кило. Плащам на 10 до 12 човека берачи по 30-35 лв. на ден, на бригадира им 40 лева, 70 лева ми са транспортните разходи, за да извозя работниците. Само преди две години брането на килограм струваше по 4 стотинки“, сравнява Кумчев. „Проблемът не е в липсата на работна ръка, а в дефицита на трудолюбиви и отговорни хора“, обобщи той.

Прочети още: Иван Романов отглежда и бере реколта от 600 дка сливи с машина и 8 човека (видео)

 

 

 

Leave a Comment