Чума порази свинеферма №1 в Румъния до границата. Оградата е готова

ограда диви свине

Зам.-министър Янко Иванов откри Добричкия панаир

Африканската чума по свинете засегна най-голявата свинеферма на Румъния, в която се отглеждат 140 хил. животни. Животновъдният обект е на 50 км от българо-румънската граница, съобщи зам.-министърът на земеделието д-р Янко Иванов. Днес той инспектира изграждането на телената ограда с Румъния и обяви, че то е приключило по цялото протежение на сухопътната граница от 133 км. В момента към защитното съоръжение се добавя режеща тел Бруно и репеленти.

Иванов посочи, че оградата е изградена за 4 седмици с доброволния труд на служителите в 6-те държавни горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите. Заместник-министърът подчерта, че наблюденията на патрулите, разположени по съоръжението показват, че към момента все ще няма установено движение към наша посока. Засилване на миграцията на дивите прасета се очаква, след като бъде прибрана реколтата от полските площи от двете страни на границата.

По време на инспекция на ГКПП „Кардам“ Янко Иванов заяви, че  най-голям риск от разпространение на заразата се крие в нерегламентирания пренос на храни у нас. Затова българските гранични власти и агенцията по безопасност на храните са наложили засилен контрол по граничните пунктове на страната. Към момента у нас няма констатиран случай на заразено с африканска чума животно.

IMG_1740Доц. Янко Иванов откри ХXVІ-то издание на Международното изложение “Селското стопанство и всичко за него” в Добрич. В речта си той подчерта  предимствата на сдружаването на земеделските производители за по-добра гъвкавост и общ маркетинг чрез намаляване на производствените разходи и постигане на високо и еднородно качество на продукцията.

На изложението са представени над 90 изложители от България и съседните Румъния, Гърция, Турция, Македония като показват новости,  технологии и възможности за инвестиране в аграрния отрасъл.

Leave a Comment