Заповед: Кухненските отпадъци на заведенията – в инсинератор

БАБХЗаради опасността от засягане на България от Африканска чума по свинете (АЧС) директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) издаде заповед, която касае заведенията за обществено хранене, обектите за междинно съхранение на странични животински продукти (СЖП) и моторните превозни средства за превоз на такива продукти. Заповедта е в сила от 21 август.

При проверките се обхваща начина на отделяне, идентифициране и проследяване на всички отпадъци от храни от животински произход (вкл. и кухненските отпадъци), наричани странични животински продукти. Проверяват се условията на съхранение и начина на унищожаване на СЖП и в двата вида обекти. Задължително е унищожаването на  всички СЖП да става чрез обезвреждане в екарисаж или в инсталации за изгаряне и съвместно изгаряне, регистрирани в областните дирекции по безопасност на храните.

През първата седмица от действието на заповедта са извършени 177 проверки. Издадени са 69 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия.

Leave a Comment