От 63, производителите на имитиращи продукти са се стопили на 23

сиренеПроизводители на имитиращи продукти са били 63 преработватели. От 19 юли т.г., когато бяха публикувани новите нормативи, те са се стопили на 23. Преди измененията на наредбата, млекопреработвателите можеха да произвеждат както продукти от сурово мляко, така и да ползват заместители на млечните мазнини и да предложат на пазара имитиращи продукти. След промените мандрите трябваше да изберат едно от двете производства, поясни пред БНР д-р Татяна Николова от Българската агенция по безопасност на храните.

Според нормативните изменения търговците разполагат с 6-месечен срок, за да се съобразят с новите изисквания. Така от 19 януари 2019 г. те трябва да предлагат имитиращите продукти на обособен щанд и самостоятелно опаковани.

В момента от агенцията проверяват дали млекопреработвателите спазват новата наредба.

Leave a Comment