Времето и земеделските култури през септември

Автор: Надежда Шопова, НИМХ Пловдив

Надежда Шопова

Надежда Шопова

През първите дни на месец септември агрометеорологичните условия ще се определят от слънчево и сухо време. Температурните постъпления ще бъдат по-високи от обичайните за сезона. Повече облаци, както и превалявания, се прогнозират между 3 и 7 септември и през второто и третото десетдневия на месеца, като в началото на периода е възможна и гръмотевична дейност. След средата на септември температурите ще бъдат близки до обичайните като вероятността за падане на първи есенни слани във високите котловинни полета е най-голяма в началото на третото десетдневие на месеца.

През първата половина на периода приключилите развитието си полски култури като слънчоглед и царевица ще бъдат прибрани. След повърхностна обработка на свободните площи  следва да се проведе сеитбата на зимна рапица като оптималните срокове за района са след средата на месеца. При по-късните царевични хибриди ще протичат фенофази восъчна и пълна зрелост, а при памука – разпукване на кутийки. При зеленчуковите култури като пипер и домати ще има възможност за формиране на допълнителна продукция.

В началото на периода, поради неравномерно разпределените валежи на много места продуктивната влажност на почвата ще се изчерпи (фиг.). През месеца ще продължи зреенето и прибирането на плодовете и гроздето. По-влажните условия през лятото и липсата на благоприятни условия за провеждане на своевременна растителна защита срещу мана и оидиум ще се отразят на реколтата, особено при винените сортове грозде.

12 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

През септември работата на полето е много и разнообразна. В тази връзка съветваме земеделските производители да следят краткосрочните синоптични прогнози, за да могат пълноценно да използват времето за: прибиране на реколтата (очакванията за падане на слани по райони); обработка и сеитба на свободните площи; максимално оползотворяване на валежите при сеитба на рапица; своевременно провеждане на растително-защитните дейности и др.

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 НИМХ Пловдив

Leave a Comment